24sata

Najljepše molitve posvećene Gospi

-

PRVI PIVCI ZAPIVAŠE

Prvi pivci zapivaše i Mariju dozivaše. “Ustaj Divo, okrunjena, čistin duhon ispunjena. Evo prođe Isus sveti i pronese križ prisveti, na ramenu, na desnu.” Kuda Isus stajaše, tuda krvca padaše. Kud se krvca prolivaše, tuda cviće cvatijaše. Svi anđeli salaziše, ono cviće sakupiše, u vinac ga upletoše i prid Boga iznesoše.

Kazivala pok. Marija Lidija Lelas (1929–2008) iz Omiša.

IDE DIVA PUTEN KRIŽA

Ide Diva puten križa, plače, ječi, gleda Sinka. Bile ruke sklopila, gorke suze ronila. Anđel s neba doletio, u muci ga pokripio. Isus s križa progovara: “Oj, Marijo, Majko moja, teža mi je suza tvoja, neg’ priteška rana ova. Teže tvoje uzdisanje, neg’ na križu umiranje.” Odgovara Diva slavna: “Bogu ću se pomoliti, križu ću se pokloniti.“O, moj Bože, budi faljen, po sve vike vika. Amen.

Zora Petric (r. 1961. u Radišićima kraj Ljubuškoga). Molitvice ju je naučila majka Anica Luburić (r. Knezović, 1927.).

DRAGA GOSPO OD ALJMAŠA

Draga Gospo od Aljmaša, čuj naš glas, ne daj da nas dušman bije, brani Majko nas.

Prema sjećanju na molitvu Ane Martinović iz Svinjareva­ca (r. 1919.) govorila unuka Zlatica Markasović (r. 1963. u Svinjarevc­ima), koja zna da se ta molitvica naraštajim­a usmeno prenosila. Moli se navečer prije spavanja, pa je moli i Zlatica za sigurnost i utjehu. Mole je uglavnom žene, tiho, same sebi. Zapisala i poslala Vesna Markasović Hasanec

(r. 1982. u Vukovaru).

TEČE VODA VRUĆICA

Teče voda vrućica kraj kamena znamena. Kraj njeg kleči Divica, na glavi joj krunica. Bile ruke umiva, grišne duše doziva: “Drž’te mi se ramena, rad Isusa ranjena. Drž’te mi se kolina, rad Isusa Gospodina. Pogledajte gori, doli – svak se narod Bogu moli.“Pružit će se sveta ruka, koja stoji nasrid puka. Svemu puku znamen daje, o Isuse, budi hvaljen, posve vike vikova, amen!

Zapisala Nada Gudelj; svi su tekstovi ostavština njezine pok. babe Maše (Mare) Jukić (r. Puljić, zvane Puljuša, 1924. u Runovićima). Molilo se kad bi zvonila Zdravo Marija, ali i kao molitva prije spavanja.

BOG SE JAVI SA NEBESA

Bog se javi sa nebesa, nebesa se rastvoriše, anđeli se pokloniše, ude stvari pobjegoše, u more se potopiše. Osta Djeva okrunjena, od anđela pozdravlje­na: “Zdravo Djevo i Djevice, rajska zvijezdo i danice.”

Ko se Gospi preporuči, od sebe ga Gospa ne odluči.

Gospe moja, vazda nas sebi luči.

Govorila Ane Galov Pratežinka (r. Pratežina, 1920. u selu Klačini na Neretvi). Čula je i naučila od svojih starih. Molitva se moli uvečer prije spavanja, govorila su je djeca.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia