24sata

ZAROBLJENI­KE S ORUŽJEM, PALIC

- Piše: IVAN PAVIĆ

NISU SKRIVALI POGLED

Dva muškarca, rođeni 1948. i 1963. godine, koja su u srijedu uhićena u Negoslavci­ma, prijavljen­a su za ratni zločin na Ovčari, izvijestil­a je vukovarsko-srijemska policija.

Tereti ih se da su kao pripadnici paravojnih formacija tzv. SAO Krajine 20. studenog 1991. na prostoru poljoprivr­ednog dobra Ovčara kraj Vukovara sudjeloval­i u tzv. špaliru smrti. Kroz njega su prolazili zarobljeni­ci iz okupiranog Vukovara.

- Prolazak kroz špalir značio je grubo fizičko zlostavlja­nje, poput udaranja dijelovima oružja, drvenim i metalnim palicama te raznim drugim tupo-tvrdim predmetima, rukama, nogama i dijelovima vojničke opreme. Tijekom toga su zarobljeni­ci pretrpjeli teške tjelesne ozljede, intenzivnu bol i osobitu fizičku patnju - izvijestil­a je policija. O špaliru smrti pred Haškim sudom 1996. pričao je i Dragutin Berghofer, jedan od šačice preživjeli­h s Ovčare.

- Teško je to opisati, ali vjerujte mi, vidjeli smo sve zvijezde od udara. Netko me udario štapom za hodanje po desnoj strani glave i počela mi je krv teći. Zamalo sam pao, ali uspio sam pobjeći u hangar - rekao je tad Berghofer i dodao kako je gotovo svima krv tekla, a glave su im bile natečene.

Dvojicu uhićenih tereti se da su u tom špaliru smrti s više osoba zlostavlja­li veći broj zarobljeni­ka dovezenih iz bolnice u Vukovaru. Također, sumnja se da su u špaliru sudjeloval­i s ciljem odmazde i tjelesnog kažnjavanj­a zarobljeni­h i zatočenih pripadnika Hrvatske vojske/Zbora narodne garde, redarstven­ika MUP-a i drugih dragovolja­ca pripadnika Hrvatskih oružanih snaga te manjeg broja civila.

Na Ovčari je tog tužnog 20. studenog 1991. ubijeno oko 260 ljudi. Oko 200 je ekshumiran­o, a posmrtni ostaci nekih se još traže. Među ubijenima na Ovčari bio je i vukovarski novinar Siniša Glavašević, koji je izvještava­o

 ??  ?? Osumnjičen­e je policija uhitila u Negoslavci­ma
Osumnjičen­e je policija uhitila u Negoslavci­ma

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia