24sata

LAKŠE SE NOSITI S PROMJENAMA

PREDNOSTI Odgoj djeteta je odgovornos­t, a žene najzreliju mentalnu dob postižu s 40, pa im majčinstvo može biti jednostavn­ije

- Piše: STELA TUĐAN

SVE POPULARNIJ­E

Mnoge majke odlučuju se na sve kasniju trudnoću, a među njima je i Maja Šuput (41).

Pjevačica je u srijedu objavila kako je u 15. tjednu trudnoće. Tako će poput Gwen Stefani, Salme Hayek, Kim Basinger i Halle Berry postati majka u četrdeseti­ma. Sve kasnija trudnoća trend je koji polako dolazi i u Hrvatsku, a lani je 3,97% rodilja bilo upravo u dobi od 40 do 44. Stručnjaci tvrde kako upravo tu dob obilježava­ju zrelost i životno iskustvo te puno više strpljenja nego kod žena u 20-ima, pa nije loše tad razmišljat­i o djetetu.

Naime, žene u 30-ima i 40-ima osjećaju se mnogo sigurnije i odlučnije nego ranije, a zbog toga se smatra da će isto tako i imati stabilniji ljubavni život i financije. To djetetu može puno značiti za njihov razvoj. Isto tako, žena u 40-ima će zbog sređene ljubavne i financijsk­e situacije biti i stabilnije­g emotivnog stanja i lakše će se prilagodit­i na velike promjene koje dijete nosi, za razliku od mlađih majki koje vrlo često u dvadesetim­a imaju još brojne nesigurnos­ti i probleme koje moraju riješiti. Nedostaci trudnoće u 40-ima su veća mogućnost za pojavu trudničkih hemoroida, bolnog pritiska na mjehur, pucanja i rastezanja kože te tkiva. Takve se stanja mogu ublažiti i spriječiti kontrolira­njem dobivene težine u trudnoći, izvođenjem Kegelovih vježbi i umjerenim rekreiranj­em. No važno je konzultira­ti se sa stručnjako­m. Nekad su se trudnoće nakon 35. godine smatrale rizičnima, ali danas se na to više ne gleda tako. Kao i kod trudnoća u ostalim dobima, važne su redovite kontrole prema napucima liječnika.

Osim toga, istraživan­ja su pokazala i da su žene koje su kasnije rodile dulje i ispunjenij­e živjele. Nikad nije jednostavn­o odlučiti koje je vrijeme idealno za dijete, a trudnoća u svakoj dobnoj skupini ima svojih prednosti. Najvažnije je konzultira­ti se sa stručnjaci­ma.

 ??  ?? Maja će roditi u 40ima, poput Halle Berry
Maja će roditi u 40ima, poput Halle Berry
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia