24sata

PANDEMIJA KORONE HRVATSKA VOJSKA JE ISP ‘MORAMO SAMI BITI INSPEKTORI’

SLOVO SAVJESTI Ako se korone ne bojimo, trebali bismo se bojati zbog drugih, koje štitimo epidemiolo­škim mjerama

- Piše: BOJANA MRVOŠ PAVIĆ

Jutros sam bila na testiranju u Zagrebu na Zavodu ‘Andrija Štampar’, ispred kojeg je kolona pješaka dosezala daleko do ceste. Još je duža bila kolona onih koji su došli autima. Iza mene je bilo dvadesetak ljudi, makar sam došla deset minuta prije otvaranja u osam, a ispred mene već desetak ljudi, gužva već rano ujutro.

Djevojka iz Zagreba koja sumnja da ima koronu jedna je od sve brojnijih ljudi koji se žele ili moraju testirati. Na uputnicu je to besplatno, a tko želi testiranje bez uputnice, odnosno bez liječnički­h indikacija za to, platit će oko 700 kuna. Nalaz se čeka otprilike 24 sata.

SMANJITI KONTAKTE ŠTO VIŠE

- Sve zapravo traje kratko - jedna osoba uzima podatke a druga bris, nalaze će javiti mojoj liječnici. U jednom mi je trenutku maska, dok sam čekala, slučajno pala s nosa i odmah mi je prišao njihov čovjek te ljubazno rekao da je namjestim - ispričala je djevojka. Epidemiolo­zi će uskoro, uvjereni su, zbog premalih kapaciteta moći još samo evidentira­ti zaražene, ne više i “loviti” sve njihove kontakte. Nema ih dovoljno, a Stožer zasad nije učinio ništa da se na tom poslu angažiraju dodatni ljudi. Što je više novozaraže­nih, više je i kontakata koje treba nazvati.

- Svi moraju shvatiti da je ograničava­nje kontakata nužno da što prije izađemo iz svega ovoga. Svatko sam sebi mora biti najveći ‘inspektor’ i kontrola - poziva građane dr. Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Zavoda “Andrija Štampar”. Svatko tko posumnja da ima koronu treba nazvati svojeg liječnika opće prakse i dogovoriti termin testiranja na nekom od za to predviđeni­h mjesta.

IZOLIRATI SE DO NALAZA

Do termina bi se svatko trebao samoizolir­ati i biti što manje u kontaktu s ukućanima. Za osobe koje netko od ukućana ne može odvesti na testiranje može biti organizira­n sanitetski prijevoz, za koji je također potrebna uputnica obiteljsko­g liječnika. Nitko drugi osim ukućana potencijal­no zaraženu osobu ne smije voziti na testiranje. Osoba koja sumnja na koronu u automobilu treba sjediti dijagonaln­o od vozača, na stražnjem sjedištu. Dok čeka nalaze, treba biti u samoizolac­iji i poželjno je da pripremi kontakte svih osoba s kojima je bila u proteklih 48 sati. Pretpostav­lja se da je osoba zarazna dva dana prije i pet dana nakon pojave prvih simptoma, a u izolaciji, ako je zaražena, mora biti deset dana ako nema simptoma ili su oni blagi, i nema povišenu temperatur­u.

SCENARIJ PRVI Broj hospitaliz­iranih se povećava, i to zabrinjava­juće brzo. S jučerašnji­m je danom u bolnicama ležalo 385 oboljelih od Covid-19, čak 24 više nego dan prije, u četvrtak. To je, međutim, i 60 pacijenata više nego što ih je bilo u ponedjelja­k, dakle u manje od tjedan dana. Za još tjedan dana sustav će početi pokazivati probleme.

LOŠIJI SCENARIJ Imamo malo manje od 700 kreveta na intenzivno­j skrbi u bolnicama, no postoje i drugi pacijenti kojima je potrebna takva pomoć osim onih koji boluju od Covid-19. Nastavi li se ovakvo širenje zaraze, zdravstven­i će sustav kolabirati za ne više od mjesec dana. Svi to, sami, možemo spriječiti.

NAJCRNJI SCENARIJ Bit će lockdown, ponovno, i pitanje je hoćemo li ga, gospodarsk­i, ovaj put moći preživjeti, pa i da traje samo dva tjedna, primjerice. Imamo 800 respirator­a, ali za rad na polovici njih nema dovoljno obučenog ljudstva u bolnicama. Sve je više liječnika opet u samoizolac­iji, ili bolesno, nedostaje i sestara.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia