24sata

U cijeloj Europi broj zaraženih sad ‘galopira’

- Piše: IVA MILOTIĆ

pravilom trebale bi se okončati ilegalne zabave u berlinskim parkovima koje se održavaju mjesecima, unatoč bezbrojnim upozorenji­ma. Nove mjere bit će na snazi do 31. listopada, ali ako se situacija ne popravi, trajat će do daljnjeg. Katastrofa­lne brojke ima i Belgija. Nagli porast broja zaraženih korona virusom tamo se kreće oko 3000 dnevno, od kojih je većina u Bruxellesu. Podsjetimo, Belgija je krajem rujna ukinula nošenje maski na otvorenom. Sad su, pak, masovno popunjena mjesta u bolnicama namijenjen­a pacijentim­a s korona virusom primorala tamošnje vlasti u četvrtak da u Bruxellesu u potpunosti zatvore sve kafiće i barove.

TAMAN UKINULI MASKE

je na samom vrhu u Europi, jedino je Madrid ispred. Bruxelles je odavno na svim crvenim listama. U teškoj situaciji našle su se i Nizozemska i Slovenija, države koje su ljetos Hrvatsku stavile na svoje crvene liste.

Jučer su u Sloveniji potvrđene 362 zaraze korona virusom, što je samo malo manje od prekjučera­šnjih rekordnih 387. Od jučer je tamo na snazi zabrana okupljanja više od deset ljudi u javnim i privatnim prostorija­ma, a pošte i slične ustanove moraju osigurati adekvatan prostor po osobi. Zabranjeni su i razni prijami, a razmišljaj­u i o zatvaranju frizerskih salona. Nizozemci imaju nevjerojat­nih 6000 novih slučajeva na dan. Zamolili su i njemačke bolnice da budu u pripravnos­ti ako bude trebalo preuzeti njihove pacijente jer je mjesta u Nizozemsko­j u bolnicama sve manje.

Austrija zadnjih dana ima više od 1200 novoobolje­lih, a dugo su imali tek 900 slučajeva dnevno.

Među tamošnjim stanovništ­vom slabi podrška mjerama vlade za suzbijanje širenja zaraze. Broj novozaraže­nih korona virusom u istočnoj Europi ponovno je jučer dosegao svoj vrhunac u Rusiji, Poljskoj, Ukrajini, Bugarskoj i Češkoj, u kojima proporcion­alno raste i broj mrtvih.

ISTOČNA EUROPA GRCA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia