24sata

R DRVA OD 300 , NA OBALI 500

I O NJEGOVOJ VRSTI, KVALITETI, ALI I ŽUPANIJI U KOJOJ KUPUJETE

- Pišu: F. LEPAN, I. LADIŠIĆ

Brođani, kao i mnogi u Hrvatskoj koji će se predstojeć­u zimu grijati na čvrsta goriva, uvelike nabavljaju drvo za ogrjev.

Drvo, bukva, hrast, grab, ovih su dana traženi. Trenutne cijene su na razini lanjskih, ali mnogi prognozira­ju da bi one, kako dani postaju hladniji mogle biti i veće. Lijepo vrijeme i iznadprosj­ečno toplo za ovo doba godine, suho bez padalina omogućilo je sječu i izvoz drva iz šuma Dilja, Psunja, Papuka i Krndije. Drva su za sada uskladište­na, spremna su za isporuku kupcima. Najkvalite­tnije drvo za ogrjev je hrast crnika, no njega baš nema. Slijede grab te bukva, koji se najčešće

koriste. Potom su hrast lužnjak i kitnjak, kojih najviše ima u Slavoniji. Cijene ovise o kvaliteti. Na području Slavonskog Broda najskuplje drvo bila je bukva, po 380 kuna za prostorni metar, i nema je mnogo. Miješana drva - hrast, grab i cer - prodaju po 350 kuna. Može se naći i po 300 kuna, no ono je slabije kvalitete, pa će ga trebati više za ogrjev. Drva treba prevesti i narezati. Cijena rezanja je porasla i stoji 30 kuna po metru. – Obično rezanje stoji 10 posto od cijene prostornog metra drva. Ja naplaćujem 30 kuna rekao je jedan od rezača. Drva pili na dužinu 24 ili 33 centimetra, odnosno na tri ili četiri dijela. Tko treba cijepanje, ono je oko 40 kuna po metru.

DRVO MORA BITI SUHO

Drva su još jedan od najjeftini­jih energenata za ogrjev, a stručnjaci kažu kako je vrijeme za pripremu drva onda kada drvo ima najmanje vlage.

Naime, drvo, da bi brzo zagrijalo, treba biti suho, najbolje do 15 posto vlage. Ako su drva prevlažna, sporije će gorjeti. Stvaraju i više ugljičnog dioksida, no kod nas to još nije regulirano kao u EU, gdje smiju ložiti samo suhim. Zato drva, da bi bila kvalitetna i bolje se iskoristil­a za grijanje prostora, treba pravodobno sjeći te skladištit­i. Idealno je obaviti sječu ili nabavu drva godinu dana, pa čak i

PILJENJE dvije unaprijed. Sječu drva koje će se koristiti za ogrjev najbolje je napraviti u hladnijim mjesecima, od listopada do ožujka. Vrijeme je to mirovanja vegetacije, ali i vrijeme kad drvo ima najmanje vlage. Potom ih treba staviti na suho i prozračno mjesto, po mogućnosti izloženo suncu i propuhu. Spremište za drva mora također mora biti suho kako se drva u njemu ne bi dodatno navlažila. Vlažna drva teže gore i stvaraju više čađe. Peći neće biti ništa ako gore vlažna drva, no dimnjak će biti crn i trebat će ga češće čistiti.

Prije početka sezone grijanja na drva, peć i dimnjak treba dobro očistiti, pa dimnjačari koji rade na području Slavonskog Broda ovih dana imaju pune ruke posla. Čišćenje naplaćuju 75 kuna. Dimnjak koji se koristi za peć na drva ili druga kruta goriva morao bi dimnjačar očistiti najmanje četiri puta godišnje, a ako se više čađi zbog lošeg goriva, treba i više od toga. Osim toga, dimnjačar treba provjeriti spojeve peći s dimnjakom kako ne bi bilo propuštanj­a štetnih plinova u prostor.

ČESTO ČISTITI DIMNJAK

Ako se u prostoru osjeti bilo kakav neugodan miris ili vidi dim, postoji zagađenje zraka koje je štetno za zdravlje. Ložište peći ne smije se pretrpavat­i drvima. Iskoristiv­ost će biti bolja ako je ložište manje puno. Uz to, za bolje izgaranje i učinkovito­st cjepanice ne bi trebale biti promjera većeg od 10 do 15 centimetar­a.

 ??  ?? Drvo od metra može se piliti na tri ili četiri komada, ovisno za kakvu se peć koristi
Drvo od metra može se piliti na tri ili četiri komada, ovisno za kakvu se peć koristi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia