24sata

U knjizi ‘Prometejev sin’ oprostio sam se BEST BOOK I FRAKTURA sa Gorki Šainom...’

DRUGA U NIZU Jurica Pavičić predstavio je svoju knjigu ‘Prometejev sin’ u knjižari Fraktura

- Pišu: IGOR VIKIĆ, MAJA KRIŠTAFOR

KNJIGA MJESECA

BestBook i izdavačka kuća Fraktura udruženim snagama pokrenuli su novu književnu platformu koja će čitateljim­a književne novitete približiti još više.

Drugim petkom u mjesecu u novootvore­noj knjižari Fraktura predstavit će se najzapažen­ija domaća ili strana knjiga po izboru magazina BestBook. Prošlogodi­šnji dobitnik književne nagrade Fritz, kroničar starog i novog Splita te jedan od ponajbolji­h domaćih književnik­a, Jurica Pavičić, jučer je bio prvi autor čiju je knjigu “Prometejev sin” zajednički predstavio književni magazin BestBook i izdavačka kuća Fraktura. - Sve što se događa u mom romanu, događa se na nekom dalmatinsk­om otoku. Ja sam na otok u knjizi nekako ‘freinkenst­einski’ spojio elemente različitih otoka: toponime, zgrade, mjesta,.. I pretvorio ga u otok Škoj - rekao je autor. Nakon maestralno napisane “Crvene vode”, Pavičić u svome novom romanu “Prometejev sin”, svojevrsno­m nastavku nagrađenog romana, odlazi korak dalje. Ponovno je tu protagonis­t Gorki Šain, sin partizana Albina Šaina, koji se iskrcava na izmišljeni otok Škoj, kako bi u ime strane tvrtke otkupio otočko zemljište u svrhu budućih turistički­h investicij­a. Po dolasku na otok, koji mu je dobro znan iz djetinjstv­a, lokalni duhovi bit će sve samo ne spokojni. - Gorki Šain nije glavni lik u Crvenoj vodi, njega se uvodi u trećoj trećini knjige i nekako sam vidio da s njim još imam prostora i da ga mogu produbiti. Jako se malo znalo o njegovom privatnom životu, tako da sam u ovoj knjizi obradio njegovo djetinjstv­o, dječaštvo, sadašnjost, budućnost. Vjerujem da je ovo zadnje od njega te da ga više neću obrađivati u daljnjim djelima - kaže. Kao i u drugim Pavičićevi­m romanima, snažno je prisutna simbolika, kao i ispreplete­nost povijesti i sadašnjost­i, dok autor traga za uzrocima svega lošega što se nagomilalo u ljudima. Iako neki njegovu knjigu karakteriz­iraju kao krimić, a drugi kao triler, Pavičić kaže da zapravo piše u nekoj ‘sivoj zoni’.

- Ono što ja pokušavam jest da svaka moja knjiga bude čitana tako da čitatelj jedva čeka okrenuti sljedeću stranicu događa - objasnio je Pavičić.

 ??  ?? Jurica Pavičić sve je otkrio našoj urednici Meriti Arslani
Jurica Pavičić sve je otkrio našoj urednici Meriti Arslani

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia