24sata

GODINA BAKA PRKOSI BURI

MASLINE BERU IZ KOŠARE VATROGASNO­G VOZILA

-

je iz društva Bijaći, za očuvanje kulturne baštine Kaštela, a članica društva, dr. sc. Tatjana Klepo, ispričala nam je sve o prekrasnoj “starici” koja je - samonikla. - Njenu točnu starost, kao ni bilo kojeg drugog stabla masline, ne možemo precizno odrediti, odstupanje je minus ili plus oko 300 godina, ali tu je negdje, oko tisuću i pol godina. Najvjeroja­tnije

je samonikla jer smo napravili istraživan­je temeljeno na morfološki­m i molekularn­im markerima te utvrdili da nije slična niti jednoj drugoj sorti koje rastu na ovim područjima kaže Klepo.

, STRUČNJACI PROCJENJUJ­U DA ONA MOŽE VARIRATI PLUS ILI MINUS 300 GODINA

Nažalost, u više navrata netko ju je pokušao uništiti, odnosno zapaliti, ali ona se ne da. Upravo je to jedan od razloga zbog kojih se intenzivno radi na promociji i očuvanju, kako bi se spriječili takvi događaji i ovu ljepoticu ostavilo budućim generacija­ma u što boljem stanju.

A “Baka maslina” doista je prekrasna. Deblo joj je široko više od šest, a visoka je 15-ak metara, dok joj krošnja pokriva više od 130 kvadratnih metara. Grad Kaštela još devedeseti­h godina zaštitio ju je kao spomenik prirode, a stara maslina još daje plodove i vrhunsko ulje.

- I dalje je vrlo zdrava, a svake godine vršimo rezidbu i zaštitu od nametnika i bolesti kako bismo je zaštitili. Naravno, pri tome koristimo ekološka sredstva. Daje i mnogo plodova, ovisno od godine do godine, ali i više od 150 kilograma maslina. Beremo je uz pomoć ‘košare’ vatrogasno­g vozila ili tresačima i grabljicam­a na teleskopsk­om štapu, jer treba izbjegavat­i penjanje po njenom deblu, koje je šuplje, pa bismo joj mogli ugroziti grane - pojašnjava Tatjana Klepo. Ulje “Bake masline” pakiraju u suvenirske bočice, a za suvenire se koriste i njene grane nakon proljetne rezidbe, a listovi kao ljekoviti čaj. Danas se ova maslina nalazi ispred dječjeg vrtića Maslina, a osim djece koja uživaju u igru pored nje i u njenoj hladovini, inspiracij­a je i mnogim umjetnicim­a. Još kad bi mogla pričati, pa da nam kaže čemu je sve svjedočila u burnoj povijesti Kaštela i ovog prostora, od vremena starih Grka i Rimljana, preko dolaska Hrvata, srednjeg i novog vijeka, do današnjih dana...

NITKO NE ZNA ČEMU JE SVE SVJEDOČILA STARA LJEPOTICA JOŠ OD GRKA I RIMLJANA...

 ??  ??
 ??  ?? SVAKE GODINE
Vršimo rezidbu i ekološku zaštitu od nametnika i bolesti, kaže Tatjana
Klepo
SVAKE GODINE Vršimo rezidbu i ekološku zaštitu od nametnika i bolesti, kaže Tatjana Klepo
 ??  ?? NA BRIJUNIMA JE - ODUVIJEK
Maslina na Brijunima jedno je od najstariji­h stabala maslina na Mediteranu - ima oko 1600 godina. Visoka je gotovo šest metara, a krošnja joj se prostire na 22 x 8 metara.
NA BRIJUNIMA JE - ODUVIJEK Maslina na Brijunima jedno je od najstariji­h stabala maslina na Mediteranu - ima oko 1600 godina. Visoka je gotovo šest metara, a krošnja joj se prostire na 22 x 8 metara.
 ??  ?? LUNJANSKA IMA 1600 GODINA Na području Grada Novalje, na samome sjeveru otoka Paga nalaze se lunjski maslinici koji broje više od 80.000 stabala. Najstarija maslina u Lunu stara je 1600 godina.
LUNJANSKA IMA 1600 GODINA Na području Grada Novalje, na samome sjeveru otoka Paga nalaze se lunjski maslinici koji broje više od 80.000 stabala. Najstarija maslina u Lunu stara je 1600 godina.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia