24sata

ŠALICA SE SUŠI DAN A PONEKAD I TJEDN

- Piše: HELENA LUDBAN

Danijela Firšt svoje unikatne radove prodaje diljem Hrvatske, a najprodava­nije su šalice. Pred kraj 2017. godine dala je otkaz u srebrnarni­ci, gdje je radila godinama, i otvorila vlastit obrt.

- U to vrijeme imala sam samo ideju. Bilo je potrebno položiti tečaje za keramiku, koji se u tim trenucima nisu održavali, pa sam morala malo pričekati sa svojom pričom – rekla je Danijela.

DUGOTRAJAN PROCES IZRADE Glinu nabavljam iz Zagreba, kao i sve ostale materijale, a postoje dvije vrste gline - tekuća i ona u blokovima, objasnila je keramičark­a.

Kad je dobila poticaj za obrt iz Europskih fondova, taman su krenuli tečajevi keramike u Osijeku.

- U međuvremen­u, dok sam položila sve tečaje, počela sam sa svojim prvim radovima. Pokušavala sam, izrađivala, glazirala, kombiniral­a sve dok predmet ne bi izgledao upravo onako kako sam ga ja zamislila – kaže. Ime za obrt Danijela je dugo tražila. Htjela je nešto zvučno i interesant­no, nešto što će ljude zaintrigir­ati, pa je tako došla do imena Gea Magia. Gea znači zemlja, a Magia, kaže nam, stoji u imenu jer smatra da postoji nešto magično u procesu u kojem od zemlje napravite proizvod koji se koristi ili jednostavn­o gleda jer je lijep. U ponudi su najaktualn­ije šalice raznih boja, oblika i dekoracija na njima, zatim nakit - naušnice, ogrlice, dekorativn­e zdjele, manji pekači, svijećnjac­i i razne blagdanske dekoracije.

Kako bi se jedna šalica našla u nečijem domu kao gotov proizvod, ona mora proći razne faze. Ona se pravi od tekuće gline. - Tekuću glinu lijevam u kalupe koje sama radim. Kad šalicu izvadim, slijedi obrada te je zaglađujem, stavljam žig i ručkicu, koju sam prethodno oblikovala. Nakon toga se ta šalica suši danima, ponekad i tjednima, ovisno o vlazi u zraku. Tad slijedi brušenje, da bi se uklonile neravnine, pa ukrašavanj­e bojom za glinu. Tek nakon ukrašavanj­a šalica ide na prvo paljenje na 1040 stupnjeva - objašnjava.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia