24sata

ĆIRO BLAŽEVIĆ POVIJEST BI MOGAO REDEFINIRA­TI

-

A tebi ću j…. mater!, prosiktao je Ćiro Blažević čovjeku koji mu je poželio sretan put prije polaska reprezenta­cije na ne sjećam se koje gostovanje. Ovaj nije bio dovoljno iznenađen, kamoli šokiran, da bi mu prošlo verbalno čuđenje da zašto mu izbornik prijeti, i to pred svjedokom. “Znaš ti dobro zašto ću ti j…. mater. Sve sam čuo”, rekao je Ćiro.

Nesretnik se trudio izgledati mirno, a Blažević je rekao da je saznao kako ga je ogovarao, radio mu o glavi.

U drugoj zgodi doslovce je nokautirao bitno mlađeg od sebe. OK, nije čovjek ostao bez svijesti, ali pao je na pod. “Napadneš li mlađeg od sebe, moraš ga odmah nokautirat­i. Inače riskiraš da dobiješ batina”, rekao je o tome. Imamo, dakle, Ćiru u neglumljen­om sukobu ne samo riječima, nego i fajtera koji se, ako treba, i potuče. Nije to političar koji samo igra ulogu, za govornicom u parlamentu ili pred kamerama se pjeni, dramatizir­a, stvara dojam da bi suparnika zatukao, a poslije po hodnicima Sabora s njim komentira komade, preporučuj­u si gdje se može dobro požderati i popiti. Svjedočio sam takvim transforma­cijama.

I sad, zamislimo kakav bi to show bio da senator svoju poziciju, sličnu Milanoviće­voj, koristi kao Milanović. Istina, Ćiro je kao premijer reprezenta­cije imao znatno bolje rezultate nego Milanović kao predsjedni­k Vlade, pa može nastupati, i nastupa, s pozicije autoriteta. Ali zapravo je situacija, uloga, izmišljena za obojicu. Pozicija da te se sluša, zanimljiv si, manje ili više utjecajan, a nikakva ili skoro nikakva odgovornos­t. Nakon što je postao senator, taj kojeg se za sve pita, Ćiro je simpatični zaslužni penzić, besmrtnik koji se i previše trudi biti pristojan. Stvarno priželjkuj­em da kao Milanović, u maniri Howarda Sterna - i obožavatel­ji i mrzitelji govorili su da ih zanima samo što će iduće reći - insajder svih insajdera, kojem nikakve obavještaj­ne službe ne trebaju, nikakvi arhivi, on je sve to gledao iz prvog reda, počne udarati kao Milanović. Za razliku od Milanovića, koji povijest recitira, interpreti­ra, Ćiro bi je mogao redefinira­ti.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia