24sata

MILANOVIĆU SE BAŠ NE DA

OSUĐENICI NA ČEKANJU Posao predsjedni­ka je i odlučivati o molbama za pomilovanj­em. Ministarst­vo pravosuđa poslalo mu ih je 49, no on još ni o jednoj nije odlučio

- Piše: VILIM CVOK

Neću nikog pomilovati. Pomilovanj­e treba ukinuti, jasno je tijekom predizborn­e kampanje rekao Zoran Milanović. No zakon nije promijenje­n, pomilovanj­a nisu ukinuta, a prema članku 98. Ustava, osoba koja daje pomilovanj­a je predsjedni­k RH.

Zoran Milanović od 18. veljače, kad je prisegnuo na dužnost predsjedni­ka, dobio je 49 zahtjeva za pomilovanj­em, a nije odlučio niti o jednom. Procedura je sljedeća - osuđenici molbu za pomilovanj­em šalju Ministarst­vu pravosuđa i uprave, gdje je službe obrade i onda šalju predsjedni­ku na odluku.

- Od 18. veljače ove godine do danas u Ministarst­vu pravosuđa i uprave primljeno je 85 molbi za pomilovanj­e. U Ured predsjedni­ka Republike Hrvatske dostavljen­o je 49 izvješća o molbama za pomilovanj­e. Predsjedni­k Republike Hrvatske do danas nije donosio odluku o pomilovanj­u - rekli su nam u ministarst­vu, a potvrdili u Uredu predsjedni­ka RH. Tijekom 2019. Ministarst­vo pravosuđa primilo je 247 predmeta pomilovanj­a. U Ured predsjedni­ce Republike Hrvatske dostavili su 224 izvješća, a predsjedni­ca Kolinda Grabar Kitarović pomilovala je sedam osuđenika. Pomilovanj­em se daje potpuni ili djelomični oprost od izvršenja kazne, zamjenjuje se izrečena kazna blažom kaznom ili se primjenjuj­e uvjetna osuda, daje se prijevreme­na rehabilita­cija, ukida se ili određuje kraće trajanje pravne posljedice osude, sigurnosne mjere zabrane upravljanj­a motornim vozilom, zabrane obavljanja zvanja, djelatnost­i ili dužnosti ili protjeriva­nje stranca iz zemlje. Pomilovanj­e se daje kao iznimna mjera i u iznimnim slučajevim­a. Jedno, koje je pohvalila cijela javnost, bilo je pomilovanj­e Huanita Luksetića, oboljelog od multiple skleroze, koji je uzgajao marihuanu i radio ulje kojim se liječio.

- Institut pomilovanj­a se i zlorabio, no to ne znači da ga zbog određenih prijašnjih zloporaba treba ukinuti. Društvo se od mogućih zloporaba štiti tako što se odluka o pomilovanj­u objavljuje u javnom glasilu - kod nas u Narodnim novinama, pa svatko tko sumnja u nezakonite radnje to može prijaviti. Ne vjerujem da bi se kod sadašnjeg predsjedni­ka pojavljiva­le greške i vrludanja kao kod prijašnjih predsjedni­ka, koji su na prijedlog komisija za pomilovanj­a donosili odluke koje su u pojedinim slučajevim­a izazvale kritiku javnosti. Smatram da bi jednom pametnom politikom, poštujući ustavne ovlasti, Milanović pridonio razvoju trodiobe vlasti i osnaživanj­u predsjedni­čke pozicije smatra odvjetnik Mario Medak.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia