24sata

EVIŠE KRUMPIRA, UVOZE VIŠAK IZ EU

PROIZVODNJ­U I DOBRO JE RODIO, A MALO SE TROŠIO, PA GA SAD IMA 30.000 TONA VIŠKA

-

otkupljiva­či daju 70 lipa.

- Proljetos je bio manjak krumpira kod nas, a mi smo sve dostavljal­i trgovačkim lancima u Hrvatskoj i nismo dizali cijene iako smo mogli. Sad nam zahvaljuju kupujući uvozni i rušeći otkupne cijene na 70 lipa. I u Njemačkoj je višak krumpira, no kooperanti­ma je zajamčena otkupna cijena, a višak izvoze po niskoj, dampinškoj cijeni - ogorčen je Mesarić. Nije rijetkost kod nas naći krumpir po cijeni nižoj od proizvodne, a nedavno su ga prodavali u trgovačkom centru. Na njemu je pisalo da je njemački, ali i da je zemlja podrijetla Hrvatska, zapravo je bio pogrešno deklariran.

- Nastave li rušiti cijene i uvoziti krumpir dok ga mi imamo viška, bojim se što bi moglo biti sljedeće sezone. Dio proizvođač­a će odustati zbog nemogućnos­ti prodaje, ali i novih uvjeta skladišten­ja kaže Mesarić.

GRADIT ĆE NOVE HLADNJAČE

Naime, prema novim pravilima u EU krumpir od klijanja ne smiju više štititi dosadašnji­m sredstvima. Nova su deset puta skuplja, a zahtijevaj­u i posebne hladnjače i način tretiranja. - Ministarst­vo će sa 70 posto sufinancir­ati nova skladišta, a jedno, za 3000 tona krumpira, stoji 11 milijuna kuna. Bez takvih skladišta proizvođač­i krumpira bi propali - kaže Mesarić. Pohvalio je ministricu poljoprivr­ede jer su poljoprivr­ednicima vrata ministarst­va uvijek otvorena. Dodao je da nije ministarst­vo krivo za nered na tržištu i da bi to više trebali kontrolira­ti Porezna uprava i Državni inspektora­t.

30.000 TONA VIŠKA

 ??  ?? U Međimursko­j i Varaždinsk­oj županiji krumpira je oko
140.000 tona
U Međimursko­j i Varaždinsk­oj županiji krumpira je oko 140.000 tona

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia