24sata

Na misu u kazalište

U crkvu sv. Franje na Kaptolu ne može se još od potresa. Mise su zato prebacili u druge prostore

- Piše: MAJA FURJAN

Zbog potresa i štete u katedrali i u crkvi svetog Franje na Kaptolu, franjevci s Kaptola u nedjelju su ponovno slavili euharistij­u, ali na drugoj lokaciji. I to u kazalištu Komedija.

Međutim, malo je poznato da je kazalište Komedija nekad bilo franjevačk­i prostor.

- Možda se može reći i da je to nekako proročka gesta. Naime, ovu zgradu su braća franjevci i gradili početkom 20. stoljeća zbog potreba pastorala. Nakon Drugog svjetskog rata zgrada je nacionaliz­irana, kako je to već bilo sa svim drugim sadržajima Crkve, isto tako su postupili prema nama - rekao je fra Milan Krišto, provincija­lni ministar Hrvatske franjevačk­e provincije sv. Ćirila i Metoda, za Hrvatski katolički radio, a prenosi Hrvatska katolička mreža (HKM). Ovo je inače prva misa u tom prostoru jer, dok je on bio u vlasništvu franjevaca, u njemu nisu služili mise nego su ondje bili stambeni prostori, provincija­lat i tajništvo.

Fra Milan je istaknuo i kako ih veseli što su misu uspjeli održati baš na svetkovinu svetog

Franje Asiškoga, koji je i utemeljite­lj franjevaca. Oduševljen­i su bili i vjernici, kojima novi prostori i služenje mise u kazalištu nije smetalo, piše HKM. Osim štete u crkvi svetog Franje, zbog potresa koji je pogodio Zagreb 22. ožujka stradao je i Samostan sv. Franje na Kaptolu 9. Toranj crkve je pun napuklina, a samostan je statički nesiguran.

- Čim riješimo toranj, pastoralni život ide dalje, u crkvi i samostanu imat ćemo sve kao i do sada - dodao je gvardijan fra Smiljan Berišić, koji je uz fra Milana služio misu u kazalištu.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia