24sata

U 10 godina naplatili tek 138 milijuna kuna

NESRAZMJER Poreznici teško pronalaze skrivenu imovinu na koju se plaća kazneni porez

- Piše: IVAN PANDŽIĆ

VIDOŠEVIĆ Vlada je odlučila dodatno podignuti “kazneni” porez za sve one kod kojih se utvrdi nesrazmjer u imovini. Za tu, dodatnu imovinu, za koju osoba ne može dokazati podrijetlo u legalnim prihodima, od Nove godine će se plaćati 60 posto poreza.

Iako smo Poreznu upravu prije šest dana zamolili za podatke o tome koliko su naplatili kaznenog poreza i koliki su nesrazmjer utvrdili tijekom zadnjih godina, službeni odgovor nismo dobili. Ali iz izjava ravnatelja Porezne uprave Božidara Kutleše i podataka koje smo dobili lani jasno proizlazi da je u 10 godina država naplatila tek malo više od 138 milijuna kuna poreza na nesrazmjer imovine! To je 13,8 milijuna kuna prosječno godišnje, što se čini zanemarivi­m iznosom. Pogotovo kad se pogleda kakav su nesrazmjer utvrdili u tom

SANADER

VIŠI POREZ

KOVAČEVIĆ

razdoblju u onim slučajevim­a koji su došli po drugoj osnovi do suda. Primjerice, Nadanu Vidoševiću utvrdili su nesrazmjer od 32 milijuna kuna, a Ivi Sanaderu s obitelji gotovo 24 milijuna kuna. Obojica to osporavaju na sudu. U posljednje­m slučaju, samo Draganu Kovačeviću, koji je posljednji uhićen, utvrđen je nesrazmjer od minimalno četiri milijuna kuna.

Iako nam nisu poslali službeni odgovor, ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša rekao je da su od 2017. godine naplatili 100 milijuna kuna poreza. Lani nam je Porezna uprava rekla da su od 2010. do 2017. godine naplatili 38,2 milijuna kuna kaznenog poreza. - Iznos se čini nizak, no Porezna uprava provjerava samo ono što je prijavljen­o. Oni jednostavn­o ne vide i ne znaju za ono što možemo nazvati novac u torbama – kaže nam porezni stručnjak Vlado Brkanić. Tu opet dolazimo i do posljednje­g slučaja, Dragana Kovačevića, koji u svoju imovinsku karticu nije prijavio ni kunu štednje. Ono što je neosporno njegovo je 7,5 milijuna kuna u gotovini koje su našli u njegovu automobilu, a koje je pokušao sakriti. Ali osim toga navodno je pronađeno još milijuna na računima koji nisu glasili na njega. Blokirano mu je i osam stanova, od kojih neki glase na tvrtke. Neslužbene informacij­e kažu da su istražitel­ji zasad uspjeli utvrditi da je u svoje tvrtke ulijevao novac, a onda su one kupovale stanove. Kutleša je u istom razgovoru pojasnio da oni ne prate inače što tvrtke kupuju, ali da su počeli nadgledati ne samo OIB osobe nego i one koji su povezani s njim, primjerice kroz tvrtke. Brkanić, pak, napominje da je i dosad Porezna provjerava­la podrijetlo novca koji vlasnik posuđuje tvrtkama te da bi Porezna uprava trebala kroz digitaliza­ciju imati sve potrebne alate.

 ??  ??
 ??  ?? Marić sad predlaže 60 posto poreza na svu imovinu bez pokrića
Marić sad predlaže 60 posto poreza na svu imovinu bez pokrića

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia