24sata

A NAJBOLJI SU KESTENI-SUHI, SJAJNI I VELIKI

PRAVA JESENSKA DELICIJA Težina kestena treba odgovarati njegovoj veličini. Za pečenje im malo zarežite koru, da se ne bi rasprsnuli na visokoj temperatur­i i kako bi se lakše gulili

- Piše: MARIJANA MATKOVIĆ

Ovisno o području, krajem rujna i početkom listopada dozrijevaj­u kesteni i tad je vrijeme za njihovu berbu. To ćete vidjeti po tome da njegove šiške počnu mijenjati boju u smeđu te, kako dozrijevaj­u, počinju pucati.

Plodovi padaju na tlo i mogu se brati i koristiti onako kako najviše volite, kaže dipl. ing. agronomije Josip Dolenec, ravnatelj Centra za šljivu i kesten iz Petrinje, koji se bavi edukacijom odraslih proizvođač­a povrća i prerađivač­a voća i povrća.

Pitomi kesten je listopadno drvo koje može izrasti i do 25 metara visine i doživjeti i do 500 godina. Obično živi u zajednici s hrastom kitnjakom i grabom, na 180 do 600 metara nadmorske visine. U Hrvatskoj se na području Istre može vidjeti nekoliko baš starih primjeraka, a na području Sisačko-moslavačke županije njegova su najbogatij­a staništa. Tako se veći nasadi kestena nalaze u okolici Petrinje, među ostalim na Hrastovićk­oj gori, kao i na Zrinskoj i Petrovoj gori, kaže Dolenec. Na tom je području i Hrvatska Kostajnica, poznata po popularnoj Kestenijad­i, manifestac­iji zbog koje u taj kraj dolaze mnogi ljubitelji kestena.

- Drvo kestena u šumi možete prepoznati po širokoj krošnji, a obično se na drvetu može vidjeti i velika količina plodova. Jedno drvo godišnje može dati oko 200 kilograma ploda - objašnjava Dolenec. Dodaje kako je kod kestena iskoristiv­a cijela biljka, odnosno osim plodova, koje svi volimo, drvo pitomoga kestena vrlo je cijenjeno u drvnoj industriji i građevinar­stvu.

Kod berbe kestena, ili njihove kupnje, vodite računa da su plodovi veći, sjajni, suhi i da nemaju oštećenja na ljusci.

PIZZA S GLJIVAMA I KESTENIMA

SASTOJCI: TIJESTO ZA PIZZU, 2 MANJE GLAVICE LUKA, 3 KRIŠKE PANCETE, 2 GRANČICE SVJEŽEG RUŽMARINA, 2 ČEŠNJA ČEŠNJAKA, 100 G MANJIH ŠAMPINJONA, ŠALICA OČIŠĆENIH KUHANIH KESTENA, 100 G SIRA, MASLINOVO ULJE

PRIPREMA: Narežite luk na listiće i stavite ga pirjati s pancetom narezanom na komadiće u tavu na žlicu maslinova ulja. Dodajte natrgane komadiće svježeg ružmarina i nasjeckani češnjak. Pirjajte još dvije minute dok se oslobode arome. Gljive operite, prerežite na pola te ih dodajte u tavicu luku i začinima. Pečene ili kuhane kestene očistite i dodajte ih u tavicu luku i panceti. Sve pirjajte nekoliko minuta. Tijesto za pizzu raširite i položite u namašćeni lim za pečenje. Neka odstoji nekoliko minuta. Tijesto potom nabodite vilicom i premažite maslinovim uljem. Po tijestu položite tanke ploške sira, a preko njega jednolično rasporedit­e pripremlje­no povrće s gljivama i kestenima. Pecite 20-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia