24sata

NEOČIŠĆENI KESTENI Možete ih čuvati na hladnom od dva tjedna do mjesec dana, no treba ih stalno pregledava­ti

-

Također, odvagnite po nekoliko kestena u ruci. Trebali biste osjetiti težinu koja odgovara veličini. Izdvojite i bacite one koji imaju rupice na kori, kao i one za koje vam se čini da su šuplji, savjetuje agronom.

Neočišćene kestene možete čuvati na hladnome mjestu dva tjedna, pa i do mjesec dana, no obavezno ih pregledajt­e svakih nekoliko dana. Ako se na nekim kestenima pojave rupice, to je znak da su se počeli kvariti, pa ih odmah odbacite kako ne bi došlo do toga da se šteta proširi i na ostalo kestenje. Uz redoviti probir moći ćete uživati u njima i dulje od mjesec dana.

KESTENI ZA GABLEC

- Osobno, najviše ih volim pečene, dok su još vrući, iako ono što ostane mogu pojesti i hladno idući dan. Eto, mi u Centru baš smo danas imali pečene kestene za gablec - govori nam Josip Dolenec.

Za pečenje im treba malo zarezati koru po sredini, da se ne bi rasprsnuli na visokoj temperatur­i, kao i da biste ih kasnije lakše ogulili. Potrebna je samo jedna duga linija duž cijeloga kestena, a najlakše ćete je napraviti nožem koji ima oštar vrh, poput onoga za kruh.

TRAŽI SE I BRAŠNO

Mnogo je načina na koje kestene možete iskoristit­i, a u svijetu je sve popularnij­e i brašno od kestena, koje se pravi mljevenjem osušenih pečenih kestena. Najčešće se koristi za pripremu kolača, kojima daje poseban okus, no s obzirom na to da je riječ o namirnici bez glutena, sve češće se upotreblja­va i za pripremu njoka, tagliatell­a i slične tjestenine koja se jede s umacima, kaže sugovornik.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia