24sata

VOLIO JE SNIM Welles je otkrio da su mu hrvatski producent

SUPER SHOW

- Piše: PAULA BOBANOVIĆ

Prvi put je Orson Welles došao u Hrvatsku da bi snimio kadrove za film “Proces”. Glavnu ulogu igrao je Anthony Perkins, ali cijela glumačka postava bila je fascinantn­a. Uz Perkinsa, u filmu igraju i sam Welles te u ženskim ulogama francuska diva Jeanne Moreau i njemačko-francuska zvijezda Romy Schneider.

Tadašnji Jadran film ponudio je zanimljive lokacije – atmosfera je morala biti hladna i otuđena, pa su mnogi kadrovi snimani na tadašnjim novogradnj­ama na uglu današnje Vukovarske avenije i Avenije Marina Držića.

NISU IMALI NITI ZA TAKSI

Također, set se selio i na Zagrebački velesajam, danas spomenička baština modernisti­čkih remek-djela arhitektur­e 50-ih godina 20. stoljeća.

Ipak, nije sve išlo po planu. Kako je jednom na tribini u Americi početkom ‘80-ih godina pričao Welles publici, nesporazum­i su nastali kad su hrvatski producenti potkraj snimanja ispostavil­i račun s većim troškovima od planiranog budžeta.

- Upoznao sam producenta Alexandra Salkinda i njegova oca – bili su ugledni producenti koji su napravili mnogo važnih filmova. Posjetili su me u Austriji, došli su taksijem iz Innsbrucka u malo selo u kojem sam boravio i rekli da bi htjeli da režiram ‘Proces’. Začudilo me što nisu imali novca da plate taksi, ali sam mislio da je to zato što nisu mogli promijenit­i dolare u austrijske šilinge, no poslije sam shvatio da nisu nikad plaćali račune - počeo je priču Welles.

Zatim se prisjetio kako su u Zagrebu dogovorili scenografi­ju za film, a na kraju je račun bio veći za oko 3000 dolara od dogovoreno­g, što je u ono vrijeme bio velik novac, rekao je veliki filmaš jednom prilikom i nastavio: - Zapravo nisu uopće imali novca za film. Čak ni da platimo trošak boravka u hotelu Esplanade, a u Zagrebu su nam napravili ono što su obično radili – tek u zadnji tren, kad bismo doveli filmsku ekipu na set, rekli bi da su troškovi naglo porasli i tako nas doveli pred gotov čin. Zato sam rekao Salkindu da ćemo bez riječi, kad završimo snimanje, sjesti na noćni vlak i pobjeći u Pariz. Tako je i bilo. Cijela filmska ekipa se tijekom noći iskrala iz soba, sjeli smo na vlak i pobjegli - ispričao je Welles američkoj publici.

OBOŽAVAO JE ŠETATI PO DOLCU

Ipak, poslije se još mnogo puta vraćao u Hrvatsku, a glavni razlog bila je ljubav prema Oji Kodar. Osim toga, Welles se zaljubio u našu zemlju zbog prirodnih ljepota koje su kao stvorene za bajkovite filmske kadrove, a volio je i našu hranu. Uz to nekoliko je puta i glumio u našim filmovima, a najbliskij­e je surađivao s dvojicom naših filmskih velikana. Jedan je Veljko Bulajić, a drugi je snimatelj i direktor fotografij­e Ivica Rajković.

Veljko Bulajić prije nekoliko godina prisjetio se mnogih zajednički­h trenutaka provedenih s Wellesom, s kojim je postao blizak prijatelj. On mu je glumio četničkog vojvodu u Bulajićevu ratnom spektaklu “Bitka na Neretvi” iz 1969. godine.

- Jako je volio šetati po Dolcu. Ništa nije kupovao nego bi gledao ljude i šarenilo tržnice. Znao bi mi reći da je propala stara pariška pijaca, a jedino što je u Europi ostalo jest Dolac. Skoro svaki dan dolazio je s prijedlogo­m: ‘Idemo na Dolak’. Obožavao je i Gradski podrum, tamo je nalazio bečku kuhinju, mediterans­ku, kao i tipična zagorska jela. Volio je neka jela koja nigdje drugdje nije pronašao: grah, pa čak i fileke. Povjerio mi je da je pronašao u Gradskom podrumu ono što ne bi našao ni u najboljem svjetskom restoranu - prisjetio se Bulajić u razgovoru

ORSONA WELLESA za tjednik Globus.

Na setu se sprijatelj­io i s Pavlom Vuisićem. Dva hedonista - i jedan i drugi obožavali su dobra jela - odmah su se prepoznala, pa je Welles, nakon što je završio snimanje, Vuisiću darovao svoju četničku šubaru koju je nosio u filmu. Bulajić mu je dodijelio tu ulogu iako je Welles bio u Hollywoodu proglašen ljevičarom i tijekom Drugog svjetskog rata kod američkog predsjedni­ka Roosevelta lobirao je da podrži Titovu antifašist­ičku borbu. Poznavao je i Nikolu Teslu i cijenio ga, pa je 1980. zaigrao u filmu “Tajna Nikole Tesle” redatelja Krste Papića. Welles je u filmu glumio moćnog bankara J.P. Morgana. Obožavao je raditi s hrvatskim snimatelje­m Ivicom Rajkovićem, a njihova suradnja ostala je zabilježen­a na mnogim fotografij­ama koje u privatnom albumu čuva ovaj doajen hrvatskog filma, kojeg je Welles angažirao na nekoliko svojih filmova između 1967. i 1971. godine. Fotografij­e je publika mogla razgledati prije pet godina na izložbi povodom 80. Rajkovićev­a rođendana.

ZANESEN POSLOM MNOGO JE PUŠIO

O Wellesu kao pasioniran­om poznavatel­ju delicija svjedočila je i Oja Kodar. - Svi su mi kasnije govorili da je Orson, s obzirom na svoju konstituci­ju i bolest, živio tako dugo zahvaljuju­ći meni. Nije pazio na sebe. Sjećam se kad smo boravili u splitskom hotelu Marjan na snimanju filma ‘Dubina’, da bismo već u 11 ujutro jeli bifteke jer bi nam to bio jedini obrok u danu. Imao je od djetinjstv­a problema s metabolizm­om, uvijek je bio debeljuška­st - rekla je jednom njegova životna muza.

Kad je bio zanesen poslom, mnogo je i pušio. Ipak, smirenje je nalazio u Primoštenu s Ojom, a poznavao je vrlo dobro i Split. Volio je šetati tamošnjom tržnicom, jeo u lokalnim konobama, a u Splitu je planirao snimiti i “Don Quijotea”. Na Hvaru i okolnim otocima snimao je film “Dubina”, a u Trogiru “Mletačkog trgovca”. Također je igrao u ratnom spektaklu Stipe Delića “Sutjeska” iz 1973. godine.

NA DOLCU NIŠTA NIJE KUPOVAO, SAMO JE GLEDAO ŠARENILO TRŽNICE. SKORO SVAKI DAN DO

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia