24sata

PRVI PUT 2. U EUROPI I Sinkovićim­a je bilo čudno slaviti srebro

PRVI PORAZ NAKON 2017. Martin i Valent nisu uspjeli peti put biti prvaci Europe, Rumunji su ih ostavili za dužinu čamca

- Piše: DAVOR KOVAČEVIĆ

Hrvatska zastava u rukama, osmijeh na licu, makar sakriven maskama, i - srebro oko vrata. Da, Martin i Valent Sinković navikli su nas, a i sebe, da tako slave zlatne medalje, ali i prvo zajedničko europsko srebro u dvojcu, koje su u nedjelju osvojili u poljskom Poznanju, treba proslaviti. I jesu. I ono vrijedi emocija. Njima ne baš svakidašnj­ih, ali...

- Malo nam je čudno jer smo osvojili srebro, ali generalno smo zadovoljni. Znamo koji smo dio loše odveslali i pokušat ćemo to popraviti za sljedeću godinu - kazao je Valent nakon što je bratu, i on njemu, stavio srebro oko vrata.

Braća su, bez skromnosti, na put automobilo­m prema Poznanju, koji je potrajao više od deset sati, prije nekoliko dana krenula po peto europsko zlato i četvrto u dvojcu “bez”, no uz stazu na kojoj je naš četverac 1958. godine u sastavu Plaščar, Čupin, Ivanković i Škarica osvojio broncu svirala se rumunjska himna.

RUMUNJI IZDOMINIRA­LI

I to čak tri puta zaredom! No u muškom dvojcu Ciprian Tudosa i Marius-Vasile Cozmiuc iznenadili su sve, vjerojatno najviše sebe, i za cijelu dužinu čamca ostavili Sinkoviće iza sebe, koji su kroz cilj prošli s gotovo tri sekunde zaostatka (6:29.460) i izgubili prvi put na velikom natjecanju nakon tri godine. Te 2017. na SP-u na Floridi također su bili srebrni. Broncu su uzeli Talijani Giuseppe Vicino i Matteo Lodo, koji su u najavi trebali biti najveći konkurenti našima za prvo mjesto.

- Drago nam je da smo odveslali barem ovaj EP, stvarno je bila duga i psihički dosta teška godina s puno nepoznanic­a i upitnika iznad glave. Rumunji su ovaj put bili bolji i stvarno im skidamo kapu. Mislim da smo dobar temelj napravili za sljedeću godinu i da možemo još puno napredovat­i. Nadamo se da ćemo ići, nakon idućih natjecanja, na Olimpijske igre kao favoriti za zlato - poželio je Martin.

NA OI KAO FAVORITI

U nedjelju je još veslao i hrvatski četverac, koji su činili Marko Ukropina, Ivan Piton te braća Anton i Patrik Lončarić. Osvojili su treće mjesto u B finalu i deveto ukupno na EP-u. Hrvatska posada stazu je svladala u vremenu 6:08.960, zaostavši manje od tri i pol sekunde za Švicarskom.

 ??  ?? Iza nas je duga i psihički teška godina, kaže Martin i
Valent Sinković
Iza nas je duga i psihički teška godina, kaže Martin i Valent Sinković

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia