24sata

FESTIVAL POSVEĆEN DIZAJNU OTVARA FILM O ABRAMOVIĆ

SAMO VIRTUALNO DA2 - Zagreb Design, Art & Arhitecure Film Festival bit će online i natjecatel­jskog je karaktera

- Piše: PAULA BOBANOVIĆ

Međunarodn­i filmski festival posvećen dizajnu, umjetnosti i arhitektur­i, DA2 – Zagreb Design, Art & Architectu­re Film Festival, bit će u online izdanju od 20. do 27. listopada, u organizaci­ji udruge Pari pikule.

Nakon uspješnog prošlogodi­šnjeg izdanja, koje je bilo u Zagrebu, festival je ove godine pronašao svoje mjesto u virtualnom prostoru te će ga moći pratiti publika iz cijele Hrvatske. Program je natjecatel­jskoga karaktera, a obuhvaća osam hrvatskih premijera nagrađivan­ih filmova o svjetskim kreativcim­a i njihovim djelima. Osim filmova, DA2 u suradnji s online platformom R+ donosi seriju moderirani­h razgovora s hrvatskim profesiona­lcima pod nazivom “Šta DA?”. Ostvarenja u fokusu drugog izdanja DA2 Film Festivala inspirativ­ne su priče o planetarno slavnim autorima poput Gian Lorenza Berninija - “Bernini o Berniniju”, zatim Alvara Aalta – “Aalto” i film Marine Abramović “Povratak kući: Marina Abramović i njezina djeca”, redatelja Borisa Miljkovića, ali i o španjolsko­m street art umjetniku i kiparu Okudi San Miguelu i ratnom fotografu Janu Garupu te Bendetti Barzini, žestokoj kritičarki modne industrije. Našoj publici najzanimlj­iviji će biti film o svjetski poznatoj umjetnici Marini Abramović. Film je premijerno prikazan na Sarajevo Film Festivalu i daje intiman uvid u beogradsko finale putujuće retrospekt­ivne izložbe Marine Abramović “Čistač”. Prati umjetnicu tijekom priprema za izložbu te opisuje dvojbe koje su je okupirale tijekom mladosti u rodnom Beogradu.

Festival u utorak, 20. listopada, otvara projekcija filma “Povratak kući: Marina Abramović i njezina djeca”, a svi naslovi iz programa bit će dostupni od 21. do 27. listopada na online platformi ondemand.kinomeetin­gpoint.ba. Nakon jednostavn­og postupka registraci­je filmove je moguće unajmiti po cijeni od 5 eura, odnosno 35 eura za paket koji uključuje osam filmova. Nakon prvog pokretanja film se može gledati više puta unutar 48 sati.

 ??  ?? Boris Miljković redatelj je
filma o velikoj umjetnici
Boris Miljković redatelj je filma o velikoj umjetnici

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia