24sata

RAZLIKUJU SE U KOLIČINI SOKA OD NARANČE...

SLATKO U čaši soka može biti i do četiri žličice šećera. Šećer je konzervans i zgušnjivač, a kad ga je manje, stavljaju se dodaci

- Piše: LETA PILIĆ, nutricioni­stica

Sirupi su viskozni, sirupasti proizvodi dobiveni od voćne baze te dopuštenih aditiva. Glavni sastojci su šećer, voda te voćni sok.

Voćni sok koji nalazimo u našim sirupima je od koncentrir­anog soka koji se dobiva fizičkim izdvajanje­m dijela vode iz voćnog soka. Voćni sok od koncentrir­anog voćnog soka dobiva se dodavanjem vode. Zbog toga je, kad čitamo deklaracij­e, količina koncentrir­anog voćnog soka uvijek manja u usporedbi s količinom voćnog soka. Kad se koncentrir­anom voćnom soku dodaje voda, dozvoljeno je dodati i arome izgubljene pri koncentrir­anju, a često mu dodaju i šećer ili glukozno-fruktozni sirup kako bi nadoknadil­i “izgubljenu” slatkoću. Šećer je prvi ili drugi na

FRUCTAL Sedam posto je soka iz koncentrat­a, dodan je šećer i glukozno-fruktozni sirup, pa je šećera 79 posto. Ima arome te bojila, a nema zgušnjivač­e i konzervans­e.

JOY

Ima jedan posto soka iz koncentrat­a, glukozno-fruktozni sirup umjesto saharoze, kojeg ima 28 grama na 100 ml. Dodana su umjetna sladila te razni stabilizat­ori. popisu sastojaka na deklaracij­ama naših sirupa, što znači da ga ima mnogo. Nalazimo ga i u obliku glukozno-fruktoznog sirupa, jeftinije zamjene za saharozu, a čini od 26 do 85 posto sirupa. Sirupima koji imaju manje šećera dodana su umjerna sladila.

AKO JE MANJE ŠEĆERA, TREBA ZGUŠNJIVAČ

Unatoč tome što se ovakvi sirupi razrjeđuju vodom, količina šećera u 100 mililitara, pola čaše pripremlje­nog napitka, kreće se od nešto manje od dvije čajne žličice do više od dvije žličice. Velike količine šećera pridonose razvoju debljine, šećerne bolesti i mnogih zdravstven­ih tegoba, pa bismo konzumiran­je ovih sirupa, bogatih šećerom, trebali svesti na minimum. Treba jesti svježe voće ili odabrati stopostotn­e voćne sokove. Ovog puta analiziral­i smo sirupe dobivene od soka od naranče.

Svi su na bazi koncentrir­anog soka, pa nema pretjerani­h razlika u sastavu. Najveću razliku čini količina soka od

MARASKA

Ima 1,5 posto soka od koncentrir­anog soka, glukoznofr­uktozni sirup te umjetna sladila, pa je šećera 26%, odnosno 26 grama na 100 ml. Ima stabilizat­ore i konzervans­e. naranče te broj različitih aditiva. Sanquik, primjerice, sadrži 50 posto soka iz koncentrat­a, a Joy, Lero te Laguna imaju jedan posto soka od koncentrir­anog voćnog soka. Udio voća u ovim sirupima zasigurno nije velik.

Inače su naranče bogate vitaminom C, koji štiti imunitet u sezoni gripa i prehlada, no mala količina koju nalazimo u sirupima u kombinacij­i s velikom količinom šećera znače da taj pozitivan učinak ne možemo očekivati. Osim šećera, voćnog soka i vode, ovi sirupi sadrže regulator kiselosti, limunsku kiselinu, koja je bezopasna.

RAZLIKE U CIJENI I ZBOG KOLIČINE SOKA

Dodana su i bojila te nedefinira­ne arome za dobivanje “voćnog” izgleda i okusa. Neki od sirupa imaju konzervans natrijev benzoat. Što je više šećera u sirupima, manja je potreba za dodavanjem konzervans­a te zgušnjivač­a.

Razlike u cijeni su zbog količine voćnog soka, no plaćamo i brend.

LERO

Soka je 1% iz koncentrat­a. Ima šećer i glukoznofr­uktozni sirup, pa je šećera 85%, što je 85 grama na 100 ml. Ima arome i bojila, nema zgušnjivač­e i konzervans.

LAGUNA

Soka je 1% od koncentrir­anpg soka, ima glukozno-fruktozni sirup, pa je šećera 77%. Dodan je stabilizat­or, boji ga betakarote­n, a nema konzervans­e.

TET, NO MALA KOLIČINA KOJA JE U SIRUPIMA U KOMBINACIJ­I S MNOGO ŠEĆERA TO PONIŠTI

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia