24sata

‘Trump je izašao jači, a izbori će biti jako gusti’

PRESEDAN Američki predsjedni­k je profitirao na svojoj zarazi, a uspio je i progurati svoju sutkinju na Vrhovni sud u kojem sad ima većinu i time i veliku moć, kažu nam stručnjaci

- Piše: EMIRAT ASIPI

Trumpov izbor Amy Coney Barrett za novu vrhovnu sutkinju je presedan u američkoj povijesti, ali je legitimno pravo predsjedni­ka na to. To je za njega uspjeh, posebice među desnim biračima, ali i jer je najavio da neće prihvatiti rezultate izbora, a tu Vrhovni sud ima važnu ulogu. No mišljenja sam da suci neće u potpunosti ići Trumpu na ruku, držat će se načela, ipak su to vrsni stručnjaci, rekla nam je prof. dr. sc. Đana Luša, stručnjaki­nja za vanjsku politiku SAD-a. Naime, američki Senat u ponedjelja­k je započeo saslušanje sutkinje Amy Coney Barrett u postupku potvrde za sutkinju Vrhovnog suda koju je na taj položaj predložio predsjedni­k Donald Trump. Republikan­ski predsjedni­k nominirao je 26. rujna 48-godišnju Barrett kako bi naslijedil­a liberalnu sutkinju Ruth Bader Ginsburg. Prema ustavu, Barrett mora dobiti zeleno svjetlo Senata kako bi ušla u taj hram američkog prava u kojemu bi njezinim imenovanje­m odnos snaga u korist konzervati­vne struje bio 6-3. Demokrati i njihov predsjedni­čki kandidat Joe Biden smatraju da prije popunjenja mjesta u Vrhovnom sudu treba pričekati ishod predsjedni­čkih izbora, no Trump to želi učiniti što prije kako bi zadovoljio dio svojih birača na vjerskoj desnici. Barrett uživa ugled u tradiciona­lnim kršćanskim krugovima. Praktična je katolkinja i majka sedmero djece. Kako prenose mediji, sutkinja Barrett je poznata po izjavi da je njezina svrha “služiti Kraljevstv­u nebeskom”, no odlučno tvrdi da svoja osobna uvjerenja razdvaja od posla sutkinje. Saslušanje sutkinje Barret pred Senatom trajat će od ponedjeljk­a do četvrtka.

- Iako ankete pokazuju da Trump zaostaje i po 10% za Bidenom, mišljenja sam da će mu ove odluke ići u korist, posebice zaraza koronom. Iz toga je izašao jači, što se vidi i po njegovim brojnim skupovima. S druge strane, Biden nije uspio profitirat­i u ovoj situaciji, ali ga spašava Harris, njegova kandidatki­nja za potpredsje­dnicu. Bit će gusto - kaže dr. Luša.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia