24sata

SA SVOJIM JASTREB SOKOLOVIMA JA RAZ

ŠAPTAČ PTICAMA

- Piše: FRANJO LEPAN

Kad sam bio dječak, moj mi je otac, koji je bio lovac, donio mladog jastreba, kratko je bio kod nas, otišao je i nije mi se vratio. Od tada sam stalno razmišljao o tim grabljivic­ama, čitao sam o njihovu životu, promatrao sam kad bih ih god vidio. U početku nisam puno znao, ali malo pomalo počeo sam ih raspoznava­ti.

Ispričao nam je to Stjepan Alaber (57) iz Zagrađa kraj Pleternice koji ima neobične ljubimce, s kojima provodi svaki svoj slobodni trenutak.

VELIKA JE TO LJUBAV

Nekoliko sokolova i jastrebova njegova su velika ljubav, ali i druge ptice i životinje u njegovu obiteljsko­m dvorištu kojih nije malo. Stjepana smo zatekli u treningu dva jastreba i jednog sokola. Zanimljivo je kako on komunicira s njima. Sa sokolom se glasa s kratkim glasovnim zvukovima, a s jastrebovi­ma zviždukom. Na svako njegovo glasanje ptice mu odgovaraju kliktanjem i pogledom. Dolaze mu na ruku, na kojoj je kožna rukavica. – Rukavicu nosim kako bi im bilo lakše sjesti na ruku, a ne zbog toga što se bojim da će mi u ruku zariti svoje ubojite kandže, nikad to nisu uradili niti su me ozlijedili kljunom – rekao je šaptač sokolovima Stjepan i otkrio da se sokolarstv­om aktivno bavi od 2014. godine. On je među rijetkim sokolarima na području Požeško-slavonske županije i Požeštine. Stjepan je položio sve potrebne ispite za sokolarstv­o pred stručnim povjerenst­vom Ministarst­va poljoprivr­ede.

- Za smještaj i držanje ptica napravio sam ptičarnike (volijere), a trenutačno imam po jednog mužjaka i ženku sivog sokola i jastreba kokošara te dva sokola križanca. Svi su oni prstenovan­i, imaju svoj broj i evidentira­ni su u Ministarst­vu poljoprivr­ede - naglašava Stjepan. Za njihovo hranjenje koristi pileće meso, a katkad meso goluba i fazana. Osobito vodi brigu da su ptice u čistom i urednom prostoru, a redovito ih jednom dnevno hrani zdravim mesom koje mora prethodno biti u hladnjaku. Najviše, kaže, vole golubovo meso i to je njihova hrana, a osjetljivi­je su od divljih ptica u prirodi. S puno žara i ljubavi priča Stjepan o svojim jastrebovi­ma i sokolima, kaže da nema ptice koja se ne može naviknuti na čovjeka.

VRATIO SE KUĆI

– Imao sam jastreba koji je došao iz prirode. Bio je neko vrijeme kod mene i onda je otišao, nije ga bilo 16 dana, pomirio sam se s tim da se vratio u prirod

SOKOLAR STJEPAN

 ??  ?? Stjepan Alaber sa svojim ljubimcem
Stjepan Alaber sa svojim ljubimcem

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia