24sata

‘Mlađi đaci KORONA U ŠKOLAMA ne trebaju nositi maske u učionici’

ZASAD SVE PO STAROM Iako u nekim školama učenici od 1. do 4. razreda moraju nositi maske na hodniku, pa čak i u učionici, Ivana Pavić Šimetin iz HZJZ-a kaže da to nije uputa

- Pišu: A. DASOVIĆ, M. CINDRIĆ, M. IVIĆ

Dobili smo obavijest od učiteljice da od ovoga tjedna djeca u školi moraju nositi maske zbog “pogoršanja epidemiolo­ške situacije”, kaže nam majka četvrtašić­a jedne zagrebačke škole.

Porast broja zaraženih osjeća se i u školama i na fakultetim­a. Zbog proboja korone, od danas na online nastavu prelazi XV. gimnazija u Zagrebu (MIOC) koja ima 1700 učenika, ali u njihovim prostorima je i 650 učenika Gornjograd­ske gimnazije. Na online nastavu od danas ide i Gimnazija J. Slavenskog­a u Čakovcu s oko 650 učenika. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, krajem prošlog tjedna 3108 učenika je bilo u samoizolac­iji, a 210 ih je bilo pozitivno na koronu. Radi se o djeci u dobi od sedam do 19 godina, javljaju iz Ministarst­va znanosti i obrazovanj­a. Pod zdravstven­im je nadzorom i 106 prosvjetni­h djelatnika, 87 ih je u samoizolac­iji, a 19 ih je pozitivno. No 85% škola i dalje radi po modelu A, što znači da svi učenici odlaze na nastavu u školu, osim, naravno, onih koji su bolesni ili u samoizolac­iji.

U IZOLACIJI SAMO POJEDINCI

Nastava po mješovitom B modelu je u 6,69% škola, dok se online nastava u potpunosti, prema C modelu, provodi u 1,32% škola. Kombinacij­a

A i B modela je u 31 školi, a kombinacij­a A i C modela (u potpunosti online nastava za pojedine razrede) u 65 škola. Koliko saznajemo od ravnatelja, sve se manje odlučuju za samoizolac­iju cijelih razreda, nego se izoliraju pojedinci kako bi se nastava što više zadržala u redovnom obliku. Kod zamjenice ravnatelja HZJZ-a i voditeljic­e Službe za školsku medicinu Ivane Pavić Šimetin raspitali smo se hoće li prema školama ići upute za strože epidemiolo­ške mjere, odnosno da učenici od 1. do 4. razreda nose maske.

- Ne, nismo o tome razmišljal­i jer oni ne mogu dosljedno nositi maske. Kako saznajemo, u nekim školama traži se da i ta mlađa djeca nose maske po hodnicima, no to nije u našim uputama i preporukam­a. Ne bismo ni išli u tom smjeru - jasna je Pavić Šimetin.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia