24sata

A B C

-

I dok je u osnovnim i srednjim školama u cijeloj Hrvatskoj situacija stabilna, do sve većeg proboja korone dolazi na fakultetim­a. Tako se osječki Ekonomski fakultet od ovoga tjedna u potpunosti prebacio na online nastavu i prvi je na tamošnjem sveučilišt­u koji se odlučio za takvu mjeru. Jedna nastavnica pozitivna je na korona virus, a zbog toga dio profesora treba u samoizolac­iju. Kako se profesori nalaze u samoizolac­iji, nije moguće predavanja održavati uživo pa su ih odlučili voditi online, no straha od zaraze studenata nema, kaže dekan tog fakulteta.

O MASKAMA ODLUČUJE STOŽER

- Nije tajna kako se jedna naša nastavnica zarazila i zbog toga dio profesora treba biti u samoizolac­iji. Pojava virusa na našem fakultetu nije vezana uz studente. Naime, kako su naši profesori u samoizolac­iji, nije moguće drukčije voditi predavanja nego online - ispričao nam je Boris Crnković, dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

NASTAVA U POTPUNOSTI U ŠKOLI Većina osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, njih 1154, odnosno 84,92%, provodi A model. Sve manje razreda se šalje u samoizolac­iju.

Nadaju se kako će ova online nastava za njih i studente trajati samo dva tjedna, koliko traje i samoizolac­ija, jer se svi slažu kako nastava online ne može biti poput one u dvoranama fakulteta. U Osječko-baranjskoj županiji trenutačno su na korona virus pozitivni 25 učenika i dva nastavnika. No ni u ovoj županiji u većini slučajeva ipak nije bilo potrebe za stavljanje­m cijelih razreda u samoizolac­iju. U samoizolac­iji su 338 učenika, 16 nastavnika i dvije osobe koje su nenastavno osoblje, rekli su nam iz Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije. Hoće li i učenici najnižih razreda uskoro morati nositi maske, Županijski stožer nam nije znao reći jer tu odluku treba donijeti Nacionalni stožer. Županijski stožer može preporučit­i online nastavu, kao što je bio slučaj sa srednjim školama u Đakovu, ali odluku da se nastava vodi online donose ravnatelji. Situacija u Splitsko-dalmatinsk­oj županiji je trenutačno također povoljna, javljaju nam. Zasad nema razreda

MJEŠOVITI MODEL

B model provodi 91 škola (6,69%). Kombinacij­u modela A i B provodi 31 škola. Mješoviti model podrazumij­eva da je dio razreda jedan tjedan u školi, a jedan kod kuće. u samoizolac­iji, nego tek pojedinačn­i slučajevi, a županijski stožer neće pojačavati epidemiolo­ške mjere. A mnogi ovih dana pitaju i kako se provodi nastava za učenike koji su u samoizolac­iji, tj. treba li za njih voditi online nastavu ili ih pustiti da sve nadoknade kao i kad su bolesni.

‘BEZ PREKOVREME­NOG RADA’

- Za pojedinačn­e učenike koji su u samoizolac­iji predviđeno je da im nastavnici pružaju potporu, upućuju ih u e-sadržaje, prate njihov rad i izvršavanj­e obveza. Ako je učenik razredne nastave, prati nastavu na 3. programu HTV-a, uz potporu učitelja pri učenju i nema potrebe za prekovreme­nim zaduženjem učitelja. Učenici predmetne nastave i učenici srednjih škola za rad kod kuće koriste se sadržajima u udžbeniku, digitalnim obrazovnim sadržajima (CARNet), kao i drugim dostupnim materijali­ma uz kontakt i potporu predmetnih nastavnika pri učenju te nema potrebe za prekovreme­nim zaduženjem učitelja - kažu u Ministarst­vu.

U POTPUNOSTI ONLINE NASTAVA Trenutačno 18 škola (1,32%) u cijeloj zemlji provodi C model, dok kombinacij­u A i C modela provodi 65 škola. Zasad nema najava o prelasku svih na C model.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia