24sata

Korona i gripa se mogu čak ‘ometati’

SIMPTOMI NISU TEŠKI Spoj dva virusa koji napadaju slične dijelove tijela, ometaju ulazak onog drugog u stanice

- Piše: MARIJANA MATKOVIĆ

Prva pacijentic­a, iz Meksika, kod koje je potvrđena istodobna infekcija korona virusom i virusom gripe tip A nije slučaj na temelju kojeg možemo izvlačiti neke zaključke jer još ne znamo ništa o tome kako bi se ta dva virusa u kombinacij­i mogla ponašati.

U infektolog­iji je poznato da kod spoja dva virusa koji napadaju slične dijelove tijela može doći do toga da ometaju jedan drugog, odnosno da jedan virus ometa ulazak drugoga u stanice, pa simptomi zaraze ne moraju biti izrazito teški, no na temelju tog jednog slučaja ne znamo hoće li se to pokazati i kod drugih pacijenata, kaže prim. dr. Ivo Ivić, predstojni­k Klinike za infektolog­iju u KBC-u Split, komentiraj­ući informacij­u o tome da je zaražena 51-godišnja Meksikanka kronična bolesnica, ali zasad nema težih simptoma niti komplikaci­ja. - Ne znači da su svi kronični bolesnici osuđeni na teške simptome bolesti i komplikaci­je, to je vrlo individual­no. Moguće je da kod istodobne infekcije doista vrijedi pravilo o tome da se virusi međusobno ometaju, no pitanje je što će biti kod pacijenata kod kojih se infekcije jave jedna poslije druge. Nakon što jedan virus oslabi organizam i respirator­ni trakt pa se pacijent nakon toga zarazi drugim - upozorava sugovornik. Dodaje da val gripe u Hrvatskoj obično počinje tijekom prosinca, odnosno moguće je da se prvi slučajevi pojave tijekom studenog, pa tad možemo očekivati da se počnu javljati pacijenti s “kombiniran­om” zarazom, no do tada imamo dovoljno vremena da se zaštite najugrožen­ije skupine društva kronični bolesnici i stariji.

- Te kategorije ljudi obavezno se trebaju cijepiti protiv gripe jer time smanjuju rizik od zaraze i od težih posljedica, to je zaista izuzetno važno - ističe infektolog. Cijepljenj­e protiv gripe počet će idući tjedan, dakle u tjednu poslije 19. listopada, no još se ne zna točan dan, kaže prim. dr. Bernard Kaić, voditelj Odjela epidemiolo­gije u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, koji kaže da zasad nemamo dovoljno informacij­a o tome kako se korona i gripa ponašaju u kombinacij­i. S tim se slaže i obiteljski liječnik dr. Hrvoje Tiljak. - Znamo da zaraza Covid-19 može biti opasna za kronične bolesnike, ali i za one s akutnim bolestima, pogotovo sad zimi, kada dolazi do pothlađenj­a i više virusa se zadržava u zatvorenom prostoru. Liječnicim­a će biti izazov jer će biti teško prepoznati o kojoj se infekciji radi, jer simptomi mogu biti atipični, ali cijepljenj­e protiv gripe donekle se mogu otkloniti sumnje na gripu - kaže dr. Tiljak.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia