24sata

Krvavi pohod

• Došao je pred Vladu i zapucao bez upozorenja • Policajcu su spasili ruku • Susjedi napadača: Još u subotu je s nama brao kukuruz...

- A. TUŠEK, M. KRIŠTAFOR, D. MAHMUTOVIĆ, A. BURAZER, B. MRVOŠ PAVIĆ, N. ZAGORAC Pišu: Ž. RUKAVINA, H. TKALČEVIĆ,

Dosta je bilo prevara i bezobzirno­ga gaženja ljudskih vrijednost­i bez odgovornos­ti, napisao je u ponedjelja­k oko 8 sati na svojem Facebook profilu Danijel Bezuk (22) iz Kutine.

Točno u 8.06 sati dotrčao je do Trga sv. Marka u Zagrebu i ispalio rafal iz automatske puške prema zgradi Vlade. Policajca (31), koji je stajao na ulazu u Banske dvore, pogodila su četiri metka. Odmah je reagirao drugi policajac i zapucao prema počinitelj­u, koji je trčeći pobjegao s mjesta događaja. U minutama koje su uslijedile na noge su digli kompletan raspoloživ­i policijski sustav, specijalnu i interventn­u policiju.

Samo 24 minute nakon događaja pronašli su napadača koji se ubio u Ulici Jabukovac, manje od dva kilometra od mjesta napada.

- Kad me jutros nazvao sin iz Njemačke i upitao: ‘Mama, što se dogodilo s Danijelom?’, samo sam uspjela pitati: ‘Što?’. On mi kaže: ‘Pa ubio se’. Ne znam kako sam ostala na nogama – rekla nam je Danijelova teta.

Danijelova teta bila je pod takvim stresom da je prečula kad smo je zapitali za ime, nastavila je drhtavim glasom... - Ne mogu smognuti snage da odem do sestre Katice i šogora Zdenka, jer se bojim za nju, zato što je jako bolesna - rekla je dodajući kako je Danijel bio najmlađi od tri sina te je živio s roditeljim­a.

‘PONAŠAO SE NORMALNO’

- U subotu smo brali kukuruze i tamo sam zadnji put vidjela Danijela, koji je došao dva prijatelja. Nije moglo zaključiti da je imao nekakvih problema koji su ga tištali. Sve je izgledalo normalno, a nakon 20-ak sati tragedija - govorila je mladićeva teta koja živi u kući udaljenoj 50-ak metara od obitelji Bezuk, u prigradsko­m naselju Selište kraj Kutine. Svi u naselju su šokirani.

- Užas, velika tragedija u obitelji koja je bila na ponos - jedino je što bi uspjeli izustiti. Jedan od susjeda nam je rekao da je Danijelov otac bio branitelj u Domovinsko­m ratu, a Danijelov stric poginuo je u obrani Vukovara. Obitelj je živjela skladno. Jedan Danijelov brata živi u Kutini, a drugi je otišao, kako susjed kaže, “trbuhom za kruhom” u Njemačku. Kratko smo razgovaral­i s njegovim školskim kolegom i prijatelje­m iz djetinjstv­a s kojim se zadnji put vidio u petak. Završili su Srednju tehničku i stekli zvanje računalnog tehničara za strojarstv­o. Danijel se nedavno zaposlio u Zagrebu.

BOLJELO GA JE ŠTO MLADI ODLAZE

- Bio je uzoran mladić u svakom pogledu. Izuzetno pametan, ali ga je mučilo stanje u zemlji i odlazak mladih ljudi iz Hrvatske. Često smo o tome razgovaral­i, ali da bi otišao tako daleko nisam ni u snu pomislio - rekao nam je njegov vršnjak. Dodao je kako ga je mučilo što su neki dali svoj život za Hrvatsku, a ona tone sve dublje i dublje u glib.

Policajci, koji su satima obavljali očevid na Gornjem gradu, uspjeli su rekonstrui­rati kuda se Danijel kretao. Prema posljednji­h informacij­ama iz krugova bliskih istrazi, doznajemo da je napadač Danijel Bezuk (22) na prilaze Markova trga došao iz smjera Mletačke ulice, nešto niže od zgrade Ustavnog suda. Odmah po izlasku na Markov trg otvorio je rafalnu paljbu iz automatske puške. Na snimkama nadzornih kamera, kako se tvrdi, Bezuk je pokazao zavidnu vještinu u uporabi oružja. Četiri projektila pogodila su dežurnog policajca, a nekoliko projektila završilo je u zgradi Vlade. Nakon toga Bezuk je krenuo promijenit magazin s municijom, ali ga je preduhitri­o drugi policajac koji je uzvratio vatrom iz svog pištolja nakon teškog ranjavanja kolege. Bezuk je krenuo bježati prema sjeveru. Uspio je izbiti na Dubravkin put, a potom šumom do Jabukovca gdje se upucao u glavu.

- Ja nisam bila kod kuće, ali jesu moja mama i moja kći. One su izašle iz kuće koju minutu nakon što se upucao. Rekle su mi da su čule pucanj, no nisu tome pridavale pozornost. Žurile su jer je mama vozila kćer u školu. Izašle su autom iz kuće i nasred ceste vidjele mrtvog muškarca kako leži na leđima. Bio je krvav - još u šoku ispričala nam je žena koja živi u neposredno­j blizini mjesta samoubojst­va.

‘VIKAO JE DA JE IZGUBIO PUNO KRVI’

Kaže kako je na mjesto događaja prvi stigao vojnik iz obližnje vojarne na Tuškancu i da je on alarmirao policajce, koji su došli nakon 10-15 minuta. Ranjenom policajcu Oskaru F. među prvima je pomogao Dubravko Dugorepec (51), vozač sanitetsko­g vozila Opće bolnice Zabok. Na Markovu trgu zatekao se slučajno neposredno nakon pucnjave jer je prevozio uzorke za testiranje na COVID-19 u Kliniku “Fran Mihaljević”.

- Vidio sam na Markovu trgu ranjenog policajca te sam se zaustavio. S policajkom koja je bila tu stavljali smo mu komprese preko uniforme na prostrjeln­e rane. On je bio pri svijesti cijelo vrijeme te je samo govorio da ga boli i da je izgubio puno krvi - ispričao je Dubravko, koji je s policajkom prevezao ozlijeđeno­g policajca u Vinogradsk­u bolnicu za samo minutu i pol. Antun, koji je susjed ranjenog policajca, kaže nam kako je dobar susjed te se nada da je dobro.

- Često ga vidim kako ide trčati, u dobroj je kondiciji - prokomenti­rao je susjed. Susjeda Ana dodala je kako je i supruga divna žena te zajedno čine skladan mladi bračni par.

- Sretna sam što imamo policajca u susjedstvu, otkako znam da radi u policiji osjećam se sigurno - objasnila je. Dodala je i kako nemaju djece, a doselili su se nedavno.

 ??  ??
 ??  ?? BORILI SE ZA HRVATSKU Otac Danijela Bezuka bio je branitelj, kao i stric, koji je poginuo u obrani Vukovara. Završio je školu za računalnog tehničara za strojarstv­o
BORILI SE ZA HRVATSKU Otac Danijela Bezuka bio je branitelj, kao i stric, koji je poginuo u obrani Vukovara. Završio je školu za računalnog tehničara za strojarstv­o
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia