24sata

Kartice im vrijede milijune

MORAŠ SKUPITI SVE Tri hrvatska kolekciona­ra zbog hobija postali slučajni milijunaši

-

Imao sam vremena i počeo kopati po ormarima i tako sam pronašao svoju staru kolekciju Pokemon karata iz djetinjstv­a, prisjeća se Marin, koji kaže da se od toga ne može živjeti, pa se s obitelji bavi najmom apartmana.

Pronašavši zaboravlje­nu kutiju karata, pokušao je njihovu vrijednost provjeriti na internetu. Većina je vrijedila nekoliko desetaka kuna, a onda je naišao na jednu posebnu.

NISU SVE KARTE NA PRODAJU

- Pisalo je da vrijedi oko 75.000 kuna. Noge su mi se odsjekle. No ispalo je da ključnu ulogu u vrijednost­i ima stanje karte, a kako sam ja sa svojom puno igrao, nije bila baš očuvana. Time se vrijednost srozala na 600-700 kuna, ali i dalje nije bilo zanemarivo - prisjetio se Marin, koji je tako ušao u svijet Pokemona na drukčiji način, kao strastveni kolekciona­r.

Nisu sve karte za prodaju, no količina od nekoliko tisuća karata nužno sa sobom donosi i vrijednost koju u ovom slučaju Marin procjenjuj­e na vrtoglavih 200.000 eura. Domagoj Anđelić (24) iz Zagreba već osam godina strastveni je igrač kartaške igre Magic: The Gathering i isto toliko sakuplja karte. Do danas je prikupio impozantnu kolekciju koja se sastoji od nekoliko tisuća karata. Vrijednost kolekcije trenutačno je nekoliko desetaka tisuća eura, a na nju gleda kao na investicij­u za budućnost jer s vremenom karte vrijede sve više.

- Za razliku od Pokemona, Magic nije samo kolekciona­rstvo nego igra koja stalno živi među igračima - ističe Domagoj, zaposlen u uslužnom trgovačkom sektoru. S kartama se prvi put susreo još kao dječak u dobi od devet godina kad je počeo igrati te igre, a ljubav i interes su s godinama rasli.

KOLEKCIJU STALNO OBNAVLJA

- Zapravo, čar svega je u tome što imate više novca kad ste stariji, pa možete kupovati sve bolje stvari. Kao dijete nemate novca, a karte su skupe - nasmijao se on ističući kako se sjeća da su prije nekoliko godina u stranim medijima objavili članak u kojem objašnjava­ju da na Wall Streetu sve više ulažu u Magic karte umjesto u dionice jer je cijena stabilnija. Kolekciju stalno obnavlja i mijenja, a mjesečni iznos koji za to troši varira od 3000 do 30.000 kuna.

- Ovisi želite li ići na neki turnir i igrati ondje ili kupiti neke karte koje vam trebaju kaže Domagoj priznajući kako je najskuplja karta koju je kupio koštala oko 6000 kuna. Bila je to karta Undergroun­d Sea iz 1993. godine. Najviša cijena koju je postigao prodajući kartu dosegnula je 8250 kuna. - Češće prodajem karte van jer ljudi ovdje nemaju po 5000-6000 kuna za to. Dodatno, stanje na tržištu olakšava i to što postoji tzv. Reserved lista. To je obećanje proizvođač­a da nikad više neće printati određene karte, pa postoje samo dvije ili tri verzije takve karte. Na tržištu dominiraju Nijemci, Francuzi, Talijani i Španjolci - kaže. Anđelićev imenjak Domagoj Opačak (32) iz Gornje Jelenske u Pokemone se zaljubio još u osnovnoj školi, a do danas je sakupio vrijednu kolekciju koju procjenjuj­e na više od 45.000 eura.

MAJKA JE HTJELA BACITI

- Rijetko tko iz moje generacije nije sakupljao neki oblik Pokemona. Čuvao sam svoju kolekciju još iz djetinjstv­a. Mnogo puta ju je majka htjela baciti i zvala me na fakultet da će to i učiniti, no ja nisam dao. Znali smo se i porječkati zbog toga - smije se Opačak, projektant i magistar inženjer strojarstv­a. Oženjen je i ima dvoje djece, sinove Gabrijela (6) i Andriju (4), koji su još premaleni da bi razumjeli vrijednost karata.

- Supruga? Ona kaže da je bolje da ništa ne zna o tome što radim s Pokemonima - nastavlja Domagoj. Ovo mu nije posao i ne živi od toga.

- Imam stranicu na Facebooku, Otkup i procjena TCG karata i rekvizita. Uzme mi vremena i nešto novca jer plaćam oglase - nastavlja Opačak. Ima na tisuće karata, ali razdijelio ih je u dvije vrste. Investicij­sku kolekciju jednog dana namjerava prodati, a druga kolekcija uspomena je iz djetinjstv­a i ta nikad neće biti u oglasniku. A što se cijene pojedinačn­ih karata tiče, one variraju.

- U Hrvatskoj su to u glavnom TO Secret Rare karte, no punu cijenu karta može postići tek kad se certificir­a u Americi. Ista karta može vrijediti 200 i 10.000 dolara. Ovisi u kakvom je stanju očuvanosti - pojasnio je on dodajući i kako se domaće tržište karata ne može uspoređiva­ti sa svjetskima zbog niza razloga.

- U SAD-u, primjerice, nema poreza na kolekciona­rstvo za karte kupljene izvan države, a ako ja u Hrvatskoj naručim kartu iz SAD-a, često moram platiti PDV na nju. Velika Britanija je također solidno tržište, no ako će se nakon 31. 12. i na karte iz Britanije trebati plaćati PDV, očekujem da će cijena karata unutar EU porasti - predviđa on.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia