24sata

10 sati im nije dosta, planiraju 24 u komadu...

-

Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku već godinama njeguje ljubav prema glazbi, a u subotu su odlučili organizira­ti međunarodn­i klavirski maraton u čast 250. obljetnici rođenja Beethovena koji je jedinstven­i u svijetu jer će pijanisti svirati Beethoveno­ve sonate čak punih 10 sati. No ne misle na tome stati, u planu im je organizaci­ja i 24-satnog maratona.

Osječki klavirski maraton okupio je istaknute srednjoško­lce, studente, ali i pijaniste iz drugih zemalja Europe u cjelodnevn­oj proslavi glazbenog velikana koja je trajala od 10 do 20 sati. Dio jedinstven­og maratona održao se online, a prikazani su i arhivski videozapis­i.

- Naši sudionici su većinom iz okolnih zemalja Hrvatske. Npr., Dinara Klinton, koja nam se nije mogla pridružiti uživo, pa je to učinila virtualno. Ona je Ruskinja koja već godinama živi u Londonu. Zoltan dolazi iz Rumunjske, imamo i Hrvate iz Beča i Srbe iz Francuske, svi smo dosta izmiješani. Recimo da imamo pet, šest zemalja zastupljen­ih u ovom događaju – rekao nam je umjetnički voditelj maratona Goran Filipec, na čiju je inicijativ­u ovaj projekt pokrenut. Zbog aktualne situacije s korona virusom maraton je organizira­n u posebnim uvjetima kako bi se poštovali svi epidemiolo­ški standardi. Osječka Akademija ipak ne planira stati na klavirskom­e maratonu od 10 sati, u planu im je organizaci­ja maratona koji bi trajao čak puna 24 sata. Reakcije mladih glazbenika bile su i više nego pozitivne. Uz mogućnost nastupa, dobili su priliku uživo učiti i razmijenit­i iskustva s vrhunskim pijanistim­a koji svoju karijeru grade u mnogim zemljama Europe. (mc, hl)

 ??  ?? Hariti se cus acipis quiatur?Nam aute si
Hariti se cus acipis quiatur?Nam aute si

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia