24sata

MARIANA DRAŽIĆ SLAVI NOBELA

HRANA ZA DJECU Organizaci­ja čiji sam i ja član dobila je Nobelovu nagradu za mir, ponosno kaže

- Piše: DAVOR KOVAČEVIĆ

Stigao mi je mail koji mi je poslala moja mentorica Viktoria i, priznajem, bilo mi je isprva malo ‘šokovito’ i nisam mogla vjerovati. Zahvalili su mi što sam dio svega, ali to je i trebalo biti tako.

Što to? To da je UN-ova organizaci­ja World Food Programme dobila - Nobelovu nagradu za mir za 2020. Odnosno, još važnije, da je u njoj nimalo malenu ulogu odigrala upravo hrvatska tenisačica Mariana Dražić (25). Drugim riječima, i Hrvatica slavi Nobela!

- U toj organizaci­ji ja imam svoj tim, Letlovelea­d, s oko 800 članova, i preko aplikacije Share The Meal prikupljam hranu za gladnu djecu, izbjeglice, stradale u Bejrutu... Sakupili smo 85 milijuna obroka, a ja sa svojim timom više od 25.000.

Mariana, jedna od ambasadori­ca World Food Programmea, priključil­a se toj organizaci­ji u ožujku, baš kad je svijetom ovladala pandemija korona virusa. I uspon je bio strelovit. U samo tri tjedna prikupila je 5000 obroka. Zapravo, prvo novčane iznose, koje potom preračunav­aju u obroke.

- Tako je. Netko, primjerice, može donirati 30 eura, a budući da je svaki obrok 50 centi, jedno dijete za taj novac hrani se dva mjeseca. Evo, meni su među donatorima bili nogometaši Šime Vrsaljko, Marko Rog, Filip Bradarić, skijaš Filip Zubčić...

Kako ta distribuci­ja hrane uopće izgleda? - Šalje se zrakoplovi­ma, a onda dostavlja i dronovima. Bilo je na početku baš kritično zbog korone. Biram li ja lokacije na koje će ići hrana? Ne, moje je samo prihvatiti, ali te bih lokacije i tu djecu i sama odabrala. Oduvijek sam željela biti dio tih organizaci­ja poput UNICEF-a i sličnih koje pomažu drugima. Jer ako ima gladnih, onda ima i rata.

POMOGLI SPORTAŠI

 ??  ?? Uplaćivali su Vrsaljko, Rog,
Bradarić, Zubčić...
Uplaćivali su Vrsaljko, Rog, Bradarić, Zubčić...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia