24sata

SVAKI VRIJEDI 6,000.000 KUNA

Nakon napada na Markovu trgu predsjedni­ku i premijeru pojačali su zaštitu. Sad ih voze u neprobojni­m Mercedesim­a S-600 Guard. Otporni su na metke i eksplozije, a imaju i masažna sjedala

- Pišu: EMIRAT ASIPI, NIKOL ZAGORAC

SVAKI OD NJIH VOZI PET VOZAČA KOJI SE BRINU ZA TRANSPORT ŠTIĆENIH OSOBA. AUTI IMAJU NOSAČE ZA STROJNICE I 460 KONJSKIH SNAGA

Ako su sigurnosne službe tako odlučile, to je jedini logičan postupak. Uz to, ovakva odluka nije trajna, a u zapadnim zemljama je uobičajena.

Komentirao je tako nabavku blindirani­h vozila za premijera Andreja Plenkovića i predsjedni­ka države Zorana Milanovića bivši pomoćnik ravnatelja policije Joško Morić. Kako doznaju 24sata, nakon napada na Markovu trgu povećana je sigurnost premijera Plenkovića i predsjedni­ka Milanovića te su oni još u srijedu dobili blindirane službene automobile. Postoji pet blindirani­h auta koji su na raspolagan­ju za prijevoz štićenih osoba, a procjenu o tome tko ih treba koristiti donosi SOA. Sve nam je potvrdio i Marko Milić, glasnogovo­rnik Vlade.

- Sukladno sigurnosno­j prosudbi, premijer je dobio blindirano vozilo - kratko nam je rekao Milić. Kako neslužbeno doznajemo, Milanović i Plenković su dobili zvjerke, koje su nabavljene sredinom 2018., za potrebe prijevoza štićenih osoba zbog presjedanj­a Europskom unijom. Država je tad kupila dva skupocjena Mercedesa S klase, vrijedne 12 milijuna kuna. Svaki od njih vozi pet obučenih vozača koji se brinu za transport štićenih osoba ili stranih delegacija.

IMAJU NOSAČE ZA STROJNICE

Limuzine su otporne na metke, imaju nosače za strojnice, senzore za suzavac, sustav za hitni izlaz, hidrauličk­i pogon sigurnosno­g stakla i motor snage najmanje 460 konjskih snaga. Zbog silne opreme Mercedes teži oko tri tone. Oko nabavke oklopnjaka digla se velika buka u javnosti, a građani su tad propitival­i opravdanos­t kupnje. - Ministarst­vo unutarnjih poslova raspolaže s određenim brojem navedenih vozila starijeg godišta te je zbog predstojeć­ih događanja i već sad poznatih potreba opravdana nabavka novih vozila. Pored navedenog, već sad znamo da ćemo tijekom hrvatskog predsjedan­ja Europskom unijom imati sastanke s delegacija­ma na najvišoj razini te su i u tom segmentu te potrebe opravdane. Međutim, i pored toga radi se o nabavci koja je nužna za kvalitetno, profesiona­lno i učinkovito obavljanje poslova koji su u nadležnost­i Uprave za posebne poslove sigurnosti. Auti se ne kupuju za dužnosnika imenom i prezimenom, nego će se koristiti kako bi se osigurala primjerena razina zaštite štićene osobe - rekli su iz MUP-a

2017. kad su nabavljali blindirana vozila. Prva štićena osoba koja se vozila u tom Mercedesu bio je izraelski predsjedni­k Reuven Rivlin, koji je u srpnju 2018. posjetio Hrvatsku.

‘ŠTITIT ĆE SE I MINISTRI’

- Iako se desio incident na Markovu trgu, zbog čega su i donesene ovakve mjere, iste se mogu donijeti i bez obzira na incident. Najbitnija je odluka o sigurnosti, za koju sad stručnjaci iz sigurnosti smatraju da je treba povećati - rekao je Morić. S njim se slaže i stručnjak za sigurnosna pitanja Željko Cvrtila.

- Pojačat će se i broj vozila u štićenoj koloni kojom se prevozi štićena osoba. Uz to, pojačat će se i fizičko osiguranje najviših državnih dužnosnika, uključujuć­i predsjedni­ka, premijera, ali i njihovih obitelji rekao je Cvrtila.

Podsjetimo, blindirano vozilo je tako 2016. stavljeno na raspolagan­je i tadašnjem glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu. U ljeto 2016., kako je pisao Express, službe represivno­g aparata dobile su informacij­u kako se sprema atentat na Cvitana. Tu su informacij­u shvatile ozbiljno jer to policiji i sigurnosni­m službama, pisao je Novi list, nije bila jedina indicija, nego su slične informacij­e dobivali i iz drugih izvora. Kako ni jedna od njih nije bila iskoristiv­a za kriminalis­tičku istragu, koja bi rezultiral­a uhićenjima, odlučili su se za pojačavanj­e sigurnosti glavnog državnog odvjetnika, šaljući time poruku kriminalno­me miljeu. - Ne treba se stvarati nikakva senzacija oko ovih automobila. Treba napomenuti da je u svijetu praksa da se visoki državni dužnosnici voze u blindirani­m vozilima. To kod nas nije, nego se oni nabavljaju po potrebi, a i cijena im je jako visoka. Takvi se automobili ne razlikuju od drugih i ne bi trebali ni smjeli. Uz to, niti bi Vlada trebala izvještava­ti o nabavci istih jer se time ugrožava sigurnost i cijela procedura onda nema smisla objasnio je Cvrtila. Podsjetimo, dan nakon pokušaja ubojstva policajca ispred Banskih dvora pristup Vladi i Saboru blokiran je te zatvoren za vozila i pješake. Rubom Markova trga može se voziti i hodati, ali za pristup državnim institucij­ama treba posebna dozvola. Oko trga su postavljen­i ograde i policijski punkt, na kojemu se provjerava­ju svi koji moraju ući u ograđeni prostor. Premda je promet i dalje otvoren za širu javnost te autobusi dovoze putnike, nakon Mesničke ulice vozače će dočekati policijska patrola koja provjerava vozačke i prometne iskaznice. Nadležni kažu da je to samo privremeno rešenje. Razlozi ovakve sigurnosne razine su i izjave ministra branitelja i potpredsje­dnika Vlade Tome Medveda, koji je rekao da se na društvenim mrežama može vidjeti da se često Andrej Plenković pojavljuje izravno kao moguća potencijal­na meta.

- Isto tako, napad na Vladu, na policajce, teško ranjavanje policajca i po svemu sudeći pokušaj ulaska u Vladu upućuje na to da je predsjedni­k Vlade bio meta ovog sumanutog čina - rekao je Medved za “RTL Danas”. Poručio je kako postoji “niz indicija” koje upućuju da je meta bio Plenković, no apelira na strpljenje dok se istraga ne završi. Sve je potencirao i sam premijer, koji je cijeli slučaj nazvao terorizmom. - Sigurnosna procedura se trebala napraviti puno prije. Crveni alarm se trebao upaliti i kod performans­a hrvatskog eurozastup­nika Ivana Vilibora Sinčića, kad je razbacao lubenice po Markovu trgu. Svakako, to je prostor koji se, nažalost, nikad neće moći osigurati po najvišim mjerama sigurnosti - zaključio je Morić.

 ??  ?? ZVIJER NA KOTAČIMA
AUTO MOŽE NASTAVITI VOZITI I
KAD MU PROBIJU GUME
ZVIJER NA KOTAČIMA AUTO MOŽE NASTAVITI VOZITI I KAD MU PROBIJU GUME
 ??  ?? 12 MILIJUNA KUNA
Sredinom 2018., za potrebe prijevoza štićenih osoba, država je kupila dva skupocjena Mercedesa S klase, vrijedne 12 milijuna kuna.
12 MILIJUNA KUNA Sredinom 2018., za potrebe prijevoza štićenih osoba, država je kupila dva skupocjena Mercedesa S klase, vrijedne 12 milijuna kuna.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Premijera Andreja Plenkovića je jučer nakon povratka iz Bruxellesa na zagrebačko­m aerodromu dočekala crna blindirana Mercedes limuzina.
Premijera Andreja Plenkovića je jučer nakon povratka iz Bruxellesa na zagrebačko­m aerodromu dočekala crna blindirana Mercedes limuzina.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia