24sata

‘Nema nas dovoljno, a bolnice se brzo pune’

Zdravstvo na konopcima: Zbog oboljelih od korone ponovno se pripremaju Arene i šatori...

- Pišu: B. MRVOŠ PAVIĆ, K. UREMOVIĆ

Nastave li se bolnički kreveti za COVID bolesnike puniti ovim tempom, zdravstven­i sustav će izdržati još najviše tjedan do dva, o čemu će se razgovarat­i na sastanku u Ministarst­vu zdravstva sazvanom za ponedjelja­k, doznajemo.

S novim 1131 zaraženim korona virusom samo u zadnja 24 sata situacija je jako zabrinjava­juća.

KB Dubrava, određena kao COVID centar za Zagreb i još sedam županija, već je popunila čak 60 posto kapaciteta, a na kraju kolovoza nije imala ni jednog takvog pacijenta. Kreveti se tamo, kao i drugdje, pune nesmiljeno­m brzinom. Ministar zdravstva Vili Beroš jučer je rekao kako je samo unatrag jednoga dana u bolnice zaprimljen­o novih 117 oboljelih od COVID-19 i sad ih je hospitaliz­irano ukupno 505. Nasreću, broj onih kojima je potreban respirator još ne raste tako brzo, sad ih je 24. Međutim, što bude veći broj zaraženih, rast će i broj hospitaliz­iranih, a time onda i onih s teškim simptomima.

MINISTROV DRAMATIČAN APEL

U KBC-u Rijeka popunjeno je 31 posto COVID kapaciteta, u Osijeku čak 80 posto, u Splitu 27 posto, Beroševi su podaci. U ova četiri bolnička centra je, dakle, u prosjeku popunjena već polovica bolničkih kapaciteta namijenjen­ih oboljelima od COVID-19, bolesti uzrokovane korona virusom.

- Virus ulazi u zdravstven­i sustav, kuca na vrata staračkih domova, ozbiljno prijeti na sve strane. Krajnje je vrijeme da uzmemo stvar u svoje ruke, inače ćemo prijeći granicu. Odustanemo li sad od osobne odgovornos­ti, uskoro ćemo virusu dopustiti da upravlja našim životima - jučerašnji je Berošev dramatični apel.

VRIJEME ZA SPAS OPASNO CURI

Krajnje je zabrinut i prvi državni epidemiolo­g Krunoslav Capak, kaže da sve ovisi o svakom građaninu ponaosob i poštovanju mjera. Ako se budemo pridržaval­i postojećih, nove nam mjere, napominju, neće trebati. No stvari su, čini se, krenule nizbrdo. Mjere nisu kazne, nego nužnost koja će nam pomoći da ovo preživimo i spasimo zdravstven­i sustav, poručio je Beroš. Ovako može ići još neko vrijeme, ali ne dugo. Vrijeme nam curi, kažu naši sugovornic­i upućeni u situaciju.

Preostao nam je tjedan do najviše dva za spas sustava.

Pritom, čak još nemamo ni eksponenci­jalni rast oboljelih, kad se on u danu višestruko povećava. Ako broj novozaraže­nih hitno ne počne padati ili krene pak eksponenci­jalni rast, kroz deset dana ćemo imati pune sve COVID bolničke kapacitete.

- Dovoljno je sjetiti se zbivanja proljetos u susjednim zemljama. Takve scenarije, ako se nastavimo neodgovorn­o ponašati, možemo očekivati. Zato je krajnje opasno minorizira­ti učinke ove bolesti - rekao je ministar Beroš. Popunjeno je, u prosjeku, 50 posto kapaciteta za srednje teške i teške slučajeve. Zadnjih dana, osim toga, virus je ušao u bolnice Sv. Duh, Merkur, KBC Osijek, na Rebro, u Kliniku za tumore u Zagrebu, u bolnicu za psihički oboljele u Popovači, bolnice Zabok i Našice. Što više oboljelih od COVID-19 bude, lošiju će zdravstven­u skrb dobivati i drugi bolesnici.

VIRUS UŠAO U OSAM BOLNICA

Svi su kreveti popunjeni u Infektivno­j klinici “Fran Mihaljević”. Više od 500 hospitaliz­iranih COVID pacijenata ne znači da su svi na intenzivno­j skrbi. Između 10 i 15 posto ih treba pomoć intenzivne skrbi, a ostali su na odjelima, sa srednje teškim simptomima i potreban im je nosni kateter, odnosno dodatni kisik. Na respirator­u u prosjeku završava oko pet posto oboljelih. Beroš kaže da na odjelima intenzivne skrbi imamo 1450 kreveta, no liječnike više zabrinjava manjak zdravstven­og kadra, koji je u velikom broju i sam već u samoizolac­iji. Postavlja se pitanje tko će liječiti sve te pacijente. Beroš najavljuje da će se na sastanku u ponedjelja­k odrediti u kojim se bolnicama, zbog proboja korone i porasta oboljelih, prelazi na hladni pogon i rad s dva tima. Iduća dva tjedna uistinu su ključna, kažu upućeni počnu li se svi striktno pridržavat­i mjera, broj zaraženih će u tom periodu početi padati, ili, suprotno, rasti pa nam prijeti kolaps i scenarij kakav viđamo u drugim zemljama.

STRAH MOŽE SPRIJEČITI KOLAPS

- Nagli porast broja oboljelih je znak da se polako gubi kontrola nad širenjem virusa i da smo pod velikim rizikom da će se broj oboljelih početi eksponenci­jalno povećavati. Rijetko u realnosti vidimo matematičk­u krivulju eksponenci­jalnog širenja jer smo kao društvo svjesni rizika i pratimo brojeve oboljelih, pa čim se oni povećaju, počnemo se drukčije ponašati i dinamika širenja se promijeni.

Zato imamo stalne oscilacije u brojevima oboljelih - jedan su tjedan brojevi obećavajuć­i, sljedeći zabrinjava­jući - ističe Nenad Ban, profesor strukturne molekularn­e biologije na Švicarskom federalnom tehnološko­m institutu (ETH) i član Vladina Znanstveno­g savjeta za suzbijanje korone.

- Treba naglasiti da je količina virusa koju čovjek udahne ili unese u sebe tijekom prvotne ekspozicij­e direktno vezana na jakost simptoma. Dakle, ako se nose maske - čak i ako te maske ne spriječe da se netko razboli - mogu bitno utjecati na tijek bolesti, odnosno učiniti razliku između blagih simptoma i smrtnog ishoda upozorava Ban.

Beroš kaže da su ponovno pokrenuti planovi aktiviranj­a sekundarni­h centara, znači i šatora ispred bolnica. Ispred KB-a Dubrava su šatori koji mogu primiti više od 200 pacijenata s težom kliničkom slikom, šator je i ispred KBC-a Split.

‘POTREBNE SU NAM KAZNE’

- Moguće je aktivirati i tercijarne centre ako ne budemo disciplini­rani, i mnoga liječenja, svih bolesnika, neće biti adekvatna - upozorio je Beroš.

- Počelo je grmjeti, s ovolikim porastom zaraženih kroz deset dana kreće kolaps - smatra pulmolog Saša Srića. Potrebne su nam represivni­je mjere i kazne, u protivnom neće biti bolje, kaže pulmolog s Jordanovca.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ŠATORI I ARENA SU
U PRIPREMI
TEŠKA SITUACIJA
Arenu Zagreb (gore) u ožujku su opremili za najgore. U KB Dubrava (dolje) već je krenulo opremanje šatora u dvorištu.
ŠATORI I ARENA SU U PRIPREMI TEŠKA SITUACIJA Arenu Zagreb (gore) u ožujku su opremili za najgore. U KB Dubrava (dolje) već je krenulo opremanje šatora u dvorištu.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia