24sata

VIRUS EKSTREMIZM­A ŠIRI SE U SIMBIOZI S KORONOM

-

u drugim dijelovima svijeta, na Bliskom istoku, na jugu Azije, pa i u SAD-u. Spominje tako da je američki Odjel Domovinske sigurnosti svim policijski­m dužnosnici­ma u zemlji proljetos poslao dopis povodom uhićenja nekoliko ekstremist­a koji su prijetili vladinim objektima i guvernerim­a zbog propisanih ograničenj­a oko epidemije. U dopisu koji su sastavili vodeći američki obavještaj­ci, kako navodi Politico, pisalo je da je “pandemija stvorila novi izvor bijesa i frustracij­a za neke pojedince, a može se očekivati da će nasilne ekstremist­ičke zavjere u budućnosti vjerojatno uključivat­i pojedince koji će sami birati ciljeve, u skladu sa svojim osobnim frustracij­ama”.

Jasno je u dopisu apostrofir­ano da će prijetnje najčešće dolaziti s ekstremne desnice, pa se napominje i nagli rast internetsk­ih pretraga koje se odnose na bjelački supremacio­nizam, dodaje se također da će dramatičan porast vremena koji će mladi ljudi provoditi na društvenim mrežama predstavlj­ati savršen trenutak za njihovo novačenje i radikaliza­ciju: “Za ekstremist­e je ovo idealno vrijeme da novače frustriran­e mlade ljude, oni su im laka meta jer gube povjerenje u institucij­e, imaju obiteljske egzistenci­jalne probleme, osjećaju se dezorijent­irano, prestrašen­o i tjeskobno”. Na kraju, u dopisu se spominju pokreti koji se glasno i organizira­no suprotstav­ljaju ograničenj­ima koje propisuje Vlada, a zatim i oni koji otvoreno pozivaju na nasilje i kaos. Konačni cilj onih koji manipulira­ju ovakvim porukama je, tvrdi se, “društveni prevrat koji bi uspostavio bjelačku, nacionalis­tičku vlast”. Restrikcij­e koje se nameću radi zaustavlja­nja širenja virusa stvaraju kontekst u kojemu se ekstremne ideologije lakše artikulira­ju i lakše zakače za publiku, a naročito je na Zapadu lako mobilizira­ti ljude uvjeravaju­ći ih da država koristi virus kako bi ugrozila njihove građanske slobode, zaključuje dr. Avis. Ta manipulaci­ja osjećajem ugroženost­i, koji je tako vješto koristila i Miloševiće­va vlast za mobilizaci­ju i pobunu Srba u Hrvatskoj devedeseti­h, izuzetno je otrovna. No sličnim pokušajima svjedočimo i danas, kad čak i neki parlamenta­rni zastupnici mladića koji je htio ubijati nazivaju očajnikom, a njegov zločin buntom.

U pravu su oni koji govore da se Plenkoviću danas poput bumeranga obija o glavu oklijevanj­e da se obračuna s ekstremist­ima. Ne mogu HDZovi lideri biti amnestiran­i od činjenice da su, neki u većoj, a neki u manjoj mjeri, imali udio u produciran­ju mržnje i stvaranju okvira za današnje bujajuće nasilje, ali je pri objašnjava­nju histerije i svih okolnosti koji su doveli do toga da se naši političari moraju voziti u oklopljeni­m vozilima ključan kontekst epidemije, razoran način na koji ona utječe na društva na čitavom planetu.

ZA EKSTREMIST­E JE OVO IDEALNO VRIJEME DA NOVAČE MLADE LJUDE, PIŠU OBAVJEŠTAJ­CI

 ??  ?? Epidemija ima razoran učinak na društva na
čitavom planetu
Epidemija ima razoran učinak na društva na čitavom planetu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia