24sata

Napadača pokopali, policajcu će operirati lijevu ruku

OPORAVLJA SE Policajac Oskar Fiuri (31) kojeg je ranio Danijel Bezuk (22) u napadu na Markovu trgu uskoro ide na operaciju rekonstruk­cije ruke

- Piše: HELENA TKALČEVIĆ

Oskar Fiuri (31), policajac koji je ranjen u pucnjavi na Markovom trgu, oporavlja se u KBC-u Sestre milosrdnic­e.

- Njegovo stanje je dobro - rekao je ravnatelj KBC-a dr. Mario Zovak. Sljedeći tjedan trebali bi početi s rekonstruk­cijama na njegovoj lijevoj ruci. Napadač Danijel Bezuk (22), koji je u ponedjelja­k ujutro otvorio rafalnu paljbu na tri policajca na Markovu trgu i teško ranio Fiuria, pokopan je u četvrtak na mjesnom groblju u Kletištu. I dok mladićeva uža obitelj nema komentara, za RTL je progovorio njegov stric, koji iz zdravstven­ih razloga nije bio na ispraćaju.

STRIC NE VJERUJE DA SE UBIO

- Tužan sam i žalostan. Ne vjerujem da se sam ubio jer nigdje nema dokaza za to. Nije mi logično da bi pucao pa bježao i pisao poruku na Facebooku. Da se htio ubiti učinio bi to odmah tamo gdje je i pucao. Zašto bi pobjegao na drugo mjesto da bi se ubio? govori Ivica Bezuk.

Nije dalje pojasnio svoje tvrdnje niti naveo na temelju kojih argumenata je stekao takvo mišljenje. - Moj brat je bio u specijalno­j policiji i cijelo vrijeme u ratu. Ne znam zašto se nije riješio oružja iz kuće. Mogao je to i prodati nekome. Ne krivim njega za to što je mali napravio. Mislim da je na malog utjecao netko sa strane i da je upao u neko loše društvo rekao je Ivica Bezuk.

ZRNA MALE MASE I VELIKE BRZINE

Dodao je da s bratom, ocem napadača, nije razgovarao o tragediji jer ga nije htio žalostiti. - Pitao me samo treba li mi nešto i imam li drva za ogrjev - rekao je. Policijska istraga o pucnjavi još traje. I dalje je nepoznat motiv Danijelova postupanja, kao i što mu je bio krajnji cilj. U javnost je izašla informacij­a da Bezuk u svojem pohodu nije koristio standardni kalibar kalašnjiko­va 7,62x39 mm, nego njegovu inačicu s manjim kalibrom 5,45x39 mm. Riječ je o oružju koje su u ratu zvali “kostolomac”. Pitali smo stalnog sudskog vještaka za balistiku Dubravka Gvozdanovi­ća da nam pojasni o kakvom je kalibru riječ. - Ništa tu nema specifično­sti, naprosto se radi o jednom od uobičajeni­h modela kalašnjiko­va.

POLICAJAC SE DOBRO OPORAVLJA

To je zapravo ekvivalent standardnu NATO kalibru 5,56x45 mm, koji je predstavlj­en javnosti u vidu M 16 jurišne puške. Radi svoje male mase i velike brzine imali su tendenciju tumbanja, odnosno gubitka stabilnost­i prilikom udara u cilj, tako su i prodirali kroz tijelo i radili više štete. On nije izabrao oružje radi kalibra, nego radi mogućnosti rafalne paljbe. Kalibar ovdje nije bitan jer bilo koje automatsko oružje puščanog kalibra je u ovim okolnostim­a vrlo destruktiv­no - kaže Gvozdanovi­ć.

Vjeruje da Bezuk nije imao nikakvog prethodnog iskustva te da bi jednako uzeo i bilo koje drugo automatsko oružje da mu je ono bilo dostupno. Dodaje da je tih kalašnjiko­va bilo tijekom Domovinsko­g rata i da nisu bili tako rijetki kako se navodi. Smatra vjerojatni­m da je Bezukom netko indirektno manipulira­no.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia