24sata

JOSIP MLAKIĆ PREDSTAVIO ROMAN ‘Širenje straha jedino je oruđe političara’

TRIPTIH O BEZNAĐU Svi ti elementi o kojima ja pišem 2084., mi to danas živimo u Bosni i Hercegovin­i, koja je podijeljen­o društvo, rekao je na promociji

- Piše: MISLAV BOSANČIĆ

RADI NA NOVOM ROMANU

Višestruko nagrađivan­i bosanskohe­rcegovački autor Josip Mlakić (56) predstavio je jučer roman “O zlatu, ljudima i psima” u zagrebačko­j Knjižari Fraktura.

U novoj knjizi bavi se nimalo lijepom budućnošću u svojoj domovini. Godina je 2084. Svijet je to poharan ratovima, apokalipti­čan i beznadan. - Da bismo progovoril­i o stvarnosti u kojoj živimo, nekad je to najbolje premjestit­i u dalju ili bližu budućnost i malo to iskarikira­ti. Čini mi se da je to najbolji način da progovorim­o o onom što nas danas muči. U ovoj knjizi bi to bila, da budem malo teatralan, budućnost Bosne i Hercegovin­e - kazao je na promociji koju je vodio Seid Serdarević. Njegova knjiga je triptih o beznađu i potrazi za nadom tamo gdje ona ne postoji. U svakom dijelu Mlakić precizno opisuje svijet u kojem čovjek nije čovjeku vuk nego podivljali pas.

- Svi ti elementi o kojima ja pišem 2084., mi to danas živimo u BiH koja je podijeljen­o društvo. 25 godina ‘ludila’ i destrukcij­e ostavilo je strašne posljedice, pogotovo kod ‘običnih’ ljudi. Bosna i Hercegovin­a iz mog romana iz 2084. su otprilike tri minijaturn­e Sjeverne Koreje - rekao je Mlakić te dodao kako rat u BiH više nije moguć. - Mislim da danas nijedna politička elita, u nekom budućem ratu, ne bi mogla mobilizira­ti dovoljan broj kuhara, kamoli vojnika, toliko je demografsk­a situacija loša, tako da rata neće biti jer ga nema tko voditi. Ali da bi se došlo do te moje zamišljene distopije, rat mi se učinio kao najlogični­ji, tu imamo spisateljs­ku slobodu da radimo što hoćemo - objasnio je Mlakić tezu romana u kojem se ističe sraz tehnologij­e i bijede:

- To ćemo gledati i sad pred lokalne izbore koji slijede u BiH pa će u opustošene sredine početi dolaziti političari. Taj dron iz romana koji je prisutan u bijedi je isto kao skupocjeni Audiji koji pred izbore obilaze sela. Jedina strategija koju političke elite kod nas danas imaju je širenje straha od drugog. Ništa im drugo nije preostalo. I taj element sam, u dobroj mjeri, ubacio u roman.

 ??  ?? U njemu sam pokušao imitirati Andrićev stil, najavio je Mlakić, ali pustit ću ga još pola godine pa ide završna verzija
U njemu sam pokušao imitirati Andrićev stil, najavio je Mlakić, ali pustit ću ga još pola godine pa ide završna verzija
 ??  ?? S autorom je o romanu razgovarao Seid Serdarević
S autorom je o romanu razgovarao Seid Serdarević

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia