24sata

Slavilo se pucnjavom

JI DAN ODIGRALA PRVU UTAKMICU U POVIJESTI, SVLADALA SAD 2-1

- Piše: HRVOJE TIRONI

ALJOŠA ASANOVIĆ (54) I dalje je u sustavu HNS-a, danas je instruktor za dijasporu

DRAGO ĆELIĆ (58)

Ima privatnu školu nogometa, trener po dalmatinsk­im niželigaši­ma

ZORAN VULIĆ (59) Danas je iskusni trener, zadnje je vodio Hajduk još 2018. godine

NEDOSTAJU DVOJICA Na slici nedostaju Zlatko Kranjčar i Darko Dražić koji su igrali protiv SAD-a

MARKO MLINARIĆ (60) Trener je u omladinsko­j školi Dinama zadužen za individual­ni rad s djecom

Hrvatska je prije točno 30 godina odigrala prvu utakmicu u povijesti, u Maksimiru je “pao” SAD (2-1).

Taj 17. listopada 1990. povijesni je datum svih Hrvata, a izbornik Dražan Jerković uza sebe je imao 14 “najhrabiji­h”, igrače koji su prvi istrčali sa šahovnicom na srcu. Četrnaest velikana hrvatskog nogometa oduprijelo se snažnom pritisku Jugoslaven­skog nogometnog saveza pa pod raznim prijetnjam­a zaigralo za Hrvatsku.

ČETRNAEST HR VELIKANA

Istina, neki nisu mogli zaigrati za “kockaste”, dio igrača (Jarni, Žitnjak, Panadić, Prosinečki, Boban i Bokšić) tog dana zaigrao je za U-21 reprezenta­ciju Jugoslavij­e protiv SSSR-a, ozljede su spriječile Šukera (navijao s tribina, a da nije bilo ozljede bio bi s mladima), Štimca, dok je dio igrača (Ivković, Zl. Vujović, Bogdan...) imao zabranu klubova jer se utakmica nije igrala u terminu Fife. Nisu se svi plašili toga, Vlado Kasalo je pobjegao u Zagreb. - Čim sam se vratio, predsjedni­k Nürnberga mi je dao papir na kojem je nešto pisalo uz brojku 25.000 maraka. Nisam tad znao njemački pa mi je prijatelj to preveo, objasnio kako sam dobio kaznu zbog bijega u Zagreb - sjeća se Kasalo. Zanimljiva je bila i priča Aljoše Asanovića... - Predsjedni­k Metza, Carlo Molinari, odobrio mi je dolazak u Zagreb, da nije bilo njega ne bih ni igrao tu utakmicu. Isprva me nije pustio jer smo imali prvenstven­u utakmicu. Tad smo se sjetili da u Zagreb mogu privatnim avionom. Stigao sam na dan utakmice, zaigrao, ali izašao u 58. minuti, kako bih se do ponoći vratio u Metz kaže Aljoša. Uvertira utakmice bilo je vraćanje spomenika bana Jelačića dan ranije, dok je izbornik Dražan Jerković kao pomoćnike izabrao tadašnje trenere Dinama (Kobeščak), Hajduka (Skoblar), Rijeke (Lukarić) i Osijeka (Grnja).

Hrvatska je povela pogotkom Aljoše Asanovića u 29. minuti, a navijači su to proslavili vatrometom, pa i pucnjavom (rafali svjetlećih metaka letjeli su iznad Zagreba), što je šokiralo Amerikance. Gosti su s centra krenuli tek četiri minute kasnije, odmah je uslijedio i gol za 2-0, zabio je Ivan Cvjetković.

PROSLAVA HRVATSTVA

Amerikanci su smanjili preko Troya Dayaka, a dva asista upisao je junak Marko Mlinarić. Najveći vizionar tog je dana ispao Zlatko Kranjčar koji je poslije velike pobjede uzviknuo: - Hrvatska je nogometna sila, a kad nam se priključe mladi, osvajat ćemo medalje na europskim i svjetskim prvenstvim­a. Utakmica je bila velika proslava hrvatstva, na stadionu su vijorile tisuće hrvatskih zastava, prije utakmice pjevao je pokojni Tomislav Ivčić, na poluvremen­u Prljavo kazalište, a navijači su vidjeli i mimohod sinjskih alkara.

D NAM SE PRIKLJUČE MLADI, HRVATSKA ĆE OSVAJATI MEDALJE NA VELIKIM NATJECANJI­MA’

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia