24sata

Nestao mladić osuđen zbog ‘tuluma iz pakla’

ČEKAO PRESUDU Roko Šimac (28) nepravomoć­no je osuđen za zlostavlja­nje djevojke u Podstrani. Uskoro je trebala biti potvrđena odluka Vrhovnog suda, no njemu ni traga...

- Piše: ANDREA TOPIĆ

Policija već tri dana traga za Rokom Šimcem iz Splita. Njegovi roditelji nestanak su prijavili 15. listopada, a u Nacionalno­j evidenciji nestalih osoba piše da je posljednji put viđen odjeven u Adidasovu trenirku i majicu.

Ovaj 28-godišnjak tereti se da je prije osam godina u Podstrani nanio teške tjelesne ozljede tad 20-godišnjoj djevojci na “tulumu iz pakla”. Osuđen je zbog brutalnog silovanja vršnjakinj­e koje se dogodilo 16. studenog 2012. Ona je pritom zadobila teške ozljede maternice i unutarnjih organa. Život joj je spašen zahvaljuju­ći višesatnoj operaciji. Djevojka se nije sjećala nesretnog događaja i jedva je preživjela brutalno zlostavlja­nje. Ona je te noći sa Šimcem bila na tulumu s društvom, gdje su ostali sami u sobi. Prijatelji su je našli kako leži u krvi. Splitski liječnici bili su zgroženi ozljedama za koje im tad nije bilo jasno jesu li nanesene rukom ili nekim stranim predmetom. Na kraju su utvrdili da su ozljede sigurno nanesene mehanizira­nim predmetom, ali pri izricanju same presude sudac Mlađan Prvan naglasio je da je zločin počinjen rukom. Roku Šimcu dao je četiri i pol godine zatvora. Određeno mu je da mora platiti 87.000 kuna sudskih troškova, a u kaznu mu se uračunalo vrijeme koje je proveo u istražnom zatvoru od 17. studenog 2012. godine do 9. siječnja 2013. godine. Ta prva, nepravomoć­na presuda, stigla je četiri godine nakon samog zločina. Dakle, ukupno je prošlo osam godina otkad je gnjusan zločin počinjen. Nedavno je na Vrhovnom sudu određen datum sjednice na kojoj je trebalo potvrditi ovu nepravomoć­nu odluku Županijsko­g suda ili odlučiti o pokretanju novog postupka. U službenoj evidenciji navodi se da je Šimac nestao 15. listopada. Da je, kojim slučajem, dobio pet godina zatvora, ne bi mu bilo dopušteno da sa slobode čeka pravomoćnu presudu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia