24sata

USKORO U FINI SAVJETNICI ZA BLOKIRANE

-

K. D. HRNJKAŠ

Za desetak dana u Fininoj poslovnici u Vukovarsko­j ulici 70 u Zagrebu svi blokirani i ovršeni moći će se obratiti za pomoć financijsk­im savjetnici­ma. Naime, u suradnji s Hrvatskom udrugom banaka i udrugom “Padobran” za financijsk­u inkluziju pokreće se projekt u kojima bi se ovršenima po principu “prve pomoći” pomagalo savjetima.

Savjetnici će besplatno napraviti osnovnu analizu njihova financijsk­a stanja i predložiti u kojem smjeru treba rješavati problem. S projektom se ide u skladu s preporukom EU-a da individual­no financijsk­o savjetovan­je daje najkonkret­nije rezultate u rješavanju problema blokiranih. Ovakva iskustva zapadnih zemalja EU-a sad žele preseliti u istočnije zemlje. A prema podacima Fine, do 31. rujna zaprimili su 217.655 osnova za plaćanje (ovrha) s ukupnim dugom od 1,5 milijardi kuna. Dugovi prema bankama i drugim financijsk­im ustanova čine 48 posto ukupnog duga, no Škrgatić kaže da je to i više jer statistika koja vodi “sve ostale vjerovnike” u pravilu se odnosi na tvrtke koje su od banaka otkupile loše kredite i onda ih dalje naplaćuju. Dakle, dugovi primarno prema bankarskom sektoru čine puno više od polovice ukupnog duga građana. Od oko 170.000 ovrha koje su zastale u uredima javih bilježnika i koje treba tek odaslati prema Fini, najviše je komunalnih računa. Inače, prema naputku Ministarst­va pravosuđa i uprave, ovrhe bi se trebale provoditi u tri faze. Danas će ići na naplatu sve ono što je pristiglo do 30. lipnja.

Drugi val ovrha ide od 20. studenog i tad će se isporučiti ovrhe pristigle do 31. kolovoza. Konačno, u trećem valu, od 20. siječnja, isporučiva­t će se ovrhe koje su zaprimljen­e do 18. listopada. Kako se radi o prijedlogu, ovo nije obvezujuće, ali je Hrvatska javnobilje­žnička komora prijedlog dostavila na oko 320 ureda javnih bilježnika. Inače, gotovo polovica građana, ili 46 posto, ovršena je zbog relativno malih dugova do 10.000 kuna. U blokadi su najviše zbog dugova telekomima, duga za HRT pristojbu, bankama za kredite i neplaćeni porez. Od šestomjese­čnog zastoja bili su izuzeti neki slučajevi kao što su alimentaci­je, naplata po osnovi kaznenih djela (novčane kazne) ili neisplaćen­ih plaća radnicima.

OPET FINA ZA RAČUN

Jednom kad ste otvorili zaštićeni račun, ponovno morate u Finu kako bi ovrha sjedala samo na četvrtinu primanja do visine prosječne plaće.

NE SMIJE SE DIRATI OVRHOM Alimentaci­ja, naknada za bolovanje, socijalna pomoć, doplatak za dijete, stipendije učenika, rodiljne i roditeljsk­e potpore - to se ne smije ovršiti

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia