24sata

FIAT 500 JE SPREMAN ZA NOVIH 13 GODINA

NOVO U HRVATSKOJ Proizvodi se već 13 godina i dalje je vrlo uspješan. No motor mu je zastario pa je zamijenjen sa štedljivim i povoljnim hibridom

-

HIBRIDNI POGON

Dok se većina današnjih automobila proizvodi od šest do sedam godina, Fiat 500 je uz blage redizajne na tržištu već 13 godina i nikad nije bio prodavanij­i. Zbog smanjenja potrošnje i emisija štetnih tvari Fiat je odlučio osnovni motor od 69 KS zamijeniti poputno novim pogonskim sklopom s mild hybrid tehnologij­om.

Novi benzinski atmosfersk­i motor ima tri cilindra, obujam od jedne litre te je potpomognu­t električni­m sustavom od 12 volti. Snaga novog pogonskog sklopa iznosi 70 KS, a potrošnja je 20 posto niža nego kod starog motora. Okretni moment je 92 Nm. Prilikom usporavanj­a na brzinama manjim od 30 km/h auto potpuno gasi motor, bateriju puni prilikom usporavanj­a i kočenja, a električni pogon pomaže prilikom ubrzavanja.

Unatoč hibridnoj tehnologij­i, auto nije postao ništa komplicira­niji za vožnju i održavanje. Hibridni sustav je jednostava­n, a time su zadržani mala cijena i masa. Auto do 100 km/h ubrza za 13,8 sekundi i postiže maksimalni­h 167 km/h. Potrošnja goriva iznosi od 5,3 do 5,7 litara, a emisija CO2 je izuzetno niskih 90 g/100 km po NEDC-u. Auto u osnovnoj izvedbi stoji 99.350, a bogato opremljeni model Dolce, koji bi trebao biti najprodava­niji u Hrvatskoj stoji 102.992 kune. Najskuplja verzija Rock Star košta 110.750 kuna, a trenutno se nudi i Launch Edition model nastao u suradnji s inicijativ­om Seaqual. Sjedala na ovom autu (i presvlake) su gotovo potpuno izrađena od recikliran­e plastike, od koje je 10 posto izvađeno iz mora. Ovaj model košta 108.470 kuna.

 ??  ?? Fiat 500 se u novoj hibridnoj verziji od dosadašnje­g modela vizualno ne razlikuje
Fiat 500 se u novoj hibridnoj verziji od dosadašnje­g modela vizualno ne razlikuje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia