24sata

OCTAVIA JES RAZLOGOM NA VRHU HRVATSKOG TRŽIŠTA

ŠKODA Octavia je već godinama najprodava­niji auto u Hrvatskoj. Isprobali smo novu generaciju u verziji koja bi trebala biti najtraženi­ja kod kupaca

-

Osnovni dizelski motor i osnovna oprema, nešto malo dodatne opreme i srebrna metalik boja. Upravo kao naš testni auto će izgledati većina Octavia koje će se prodavati na našem tržištu. Octavia je godinama najprodava­niji auto u Hrvatskoj, a s obzirom na to što nudi novi model, tako bi moglo ostati i u budućnosti. Octavia jednostavn­o daje mnogo za fer cijenu.

Nova generacija i u osnovnoj verziji (ušminkanoj s Chrome paketom i većim alunaplatc­ima) izgleda vrlo dobro, štoviše odlično. Pogon je uvjerljiv, materijali i izrada vrlo dobri, ponuda prostora bolja nego u mnogim autima srednje klase, a cijena na razini kompaktne klase. Možda će sveopća digitaliza­cija i nedostatak odvojenih komandi za klima-uređaj isprva malo zbuniti, no time je ergonomija samo minimalno narušena. I dvokraki upravljač zbunjuje, no u praksi mu ništa ne nedostaje. Očito je u Octaviji samo zato da bi ovaj auto bio još malo drugačiji od Golfa s kojim dijeli gotovo svu važnu tehnologij­u.

Mjesta ima u izobilju, kako sprijeda, tako i straga, te u prtljažnik­u u koji stane čak 600 litara.

Najbolji dio Octavije je pogon. Novi dvolitreni motor mnogo je bolji od nekadašnje­g 1,6-litrenog dizelaša koji se ugrađivao u staru Octaviju. U radu je tiši, uglađeniji s mnogo manje vibracija, elastičnij­i, živahniji i uz sve to i manje troši. Mi smo na testu uz živahniju vožnju u gradu trošili 5,9 l/100 kilometara, a kombiniran­o 5,2 l/100 km. Odlični rezultati. Osim toga, Octavia je i mnogo brža nego što očekujete od osnovne verzije. Maksimalna brzina od 211 km/h jamstvo je da je pri brzini od 120 do 150 km/h, koliko se većina ljudi vozi našim autocestam­a, Octavia još vrlo ugodna za vožnju s velikom rezervom snage. Dodajmo tome dobar mjenjač sa šest brzina, izuzetno udoban i sposoban ovjes te smo dobili auto u kojem je užitak putovati i koji nudi odličan odnos uloženog i dobivenog.

 ??  ?? Unutrašnjo­st je jako digitalizi­rana, a novi upravljač s dva kraka malo zbunjuje
Unutrašnjo­st je jako digitalizi­rana, a novi upravljač s dva kraka malo zbunjuje
 ??  ?? Mnogo je elegantnij­a od prošlog modela
Mnogo je elegantnij­a od prošlog modela
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia