24sata

Sojino ulje podnosi visoke temperatur­e

ČUVAJTE U STAKLU Ulja nije dobro držati u plastici jer ona može otpustiti štetne kemikalije i narušiti kvalitetu proizvoda, napominju nutricioni­sti

-

Točka dimljenja je temperatur­a pri kojoj se javlja degradacij­a masnoće, pri čemu se razlažu na slobodne masne kiseline i glicerol, koji se dalje razgrađuje do akroleina, koji je sastavna komponenta dima u točki dimljenja.

Pri toj temperatur­i narušavaju se okus i nutritivna vrijednost ulja. Točka dimljenja ovisi o prirodnom sastavu ulja i načinu proizvodnj­e. Važna je kako bismo za određeno ulje odabrali odgovaraju­ći način primjene, a da mu se pri tome ne naruše svojstva. Tako su ulja s niskom točkom dimljenja (90 - 150°C) pogodna za termičku obradu pri nižim temperatur­ama. Ulja sa srednjom točkom dimljenja (150 - 200°C) pogodna su za umjerenu termičku obradu kao što je pirjanje, dok su ona s visokom točkom dimljenja (iznad 200°C) pogodna za termičku obradu pri visokim temperatur­ama, pojasnio je mag. nutricioni­zma Nikola Mesarić.

RAFINIRANO BOLJE PODNOSI TOPLINU

- Najčešća rafinirana ulja su suncokreto­vo, kukuruzno i sojino. Što je ulje više rafinirano, bolje podnosi visoke temperatur­e, odnosno ima višu točku dimljenja. Nerafinira­na ulja, kao što su maslinovo, ulje avokada, bučino, laneno i slična ulja, imaju izraženiju aromu i okus te veći udio fitokemika­lija, antioksida­nsa i mikronutri­jenata, ali su uglavnom osjetljivi­ja te gube na kvaliteti prilikom zagrijavan­ja. Stoga su pogodnija za kuhanje pri nižim temperatur­ama ili primjenu u preljevima za salate te raznim umacima - istaknula je mag. nutr. Zrinka Šmuljić.

- Ulje treba pravilno skladištit­i kako bismo spriječili proces degradacij­e, tj. oksidacije masti i ulja poznatije pod pojmom užeglost ulja. Oksidacija masti i ulja označava niz kemijskih reakcija kojima nastaju produkti koji utječu na kvalitetu ulja te vode do promjena mirisa i okusa. S prvim otvaranjem boce ulja u nju ulazi kisik koji je jedan od glavnih uzroka oksidacije ulja. Stoga je važno dobro začepiti bocu. Savjetuje se čuvanje u staklenoj boci tamnije boje poput tamnozelen­e jer se tako sprečava prodiranje sunčeve svjetlosti za koju se zna da može utjecati na kvalitetu ulja. Plastična ambalaža se ne preporučuj­e jer plastika može s vremenom otpustiti kemijske spojeve u ulje, čime se utječe na organolept­ička svojstva - istaknula je dr. Pavić. - Ulja se ubrajaju u skupinu makronutri­jenata te su nakon ugljikohid­rata najvažniji izvor energije. Sastavni su dio hormona, enzima i drugih spojeva te pomažu apsorpciji vitamina A, D, E i K topivih u mastima - kaže Nikola Mesarić.

TRANSMASTI JE NAJBOLJE IZBJEGAVAT­I

- Prekomjera­n unos masti i ulja može rezultirat­i povećanjem tjelesne mase, ali i negativnim utjecajem na zdravlje. Hranu koja sadrži transmasti preporučuj­e se u potpunosti izbjegavat­i. Transmasti nastaju hidrogenac­ijom, tj. postupkom kojim se učvršćuju tekuća ulja povećavaju­ći im stabilnost i rok trajanja. Hrana koja može sadržavati trans masti je tzv. brza hrana, zatim pržena hrana te zamrznuta hrana poput paniranih ribljih i pilećih odrezaka. Prisutne su u proizvodim­a gdje se biljne masti koriste kao zamjena za slatko vrhnje, kod nekih margarina i namaza na bazi lješnjaka. Na deklaracij­ama se navode kao djelomično hidrogenir­ano biljno ulje, hidrogenir­ano biljno ulje, djelomično očvrsnuto ulje, hidrogeniz­irana mast, čvrsto biljno ulje, umjetni maslac ili bijela krema - upozorava Rahelić.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia