24sata

GIOVANNI CERNOGORAZ

‘MORH mi je predočio sjajnu ideju, žele da poslije karijere budem instruktor u vojsci. Pa ne pucam baš loše, zar ne?’

- Piše: MATO GALIĆ

Cijela Hrvatska drhtala je tog 6. kolovoza 2012. godine. Oči našeg puka bile su uprte u “male ekrane”, a tamo je, nećemo lagati, do tada anonimni Giovanni Cernogoraz (38) lovio olimpijsko zlato u trapu.

Život mu se preko noći promijenio, ali on je, zapravo, ostao isti...

ZLATO SVE PROMIJENIL­O

- Čak su me i ljudi počeli prepoznava­ti na ulici, sve mi je to bilo novo. Svi znaju da sam prije Olimpijski­h igara morao konobariti u očevu restoranu. Radio bih smjene po 6-8 sati, pa išao na trening. Nakon zlata država je stala iza mene, pomogli su Grad i HOO, dobio sam posao u MORH-u te dva sponzora. Danas ne konobarim, roditelji su u mirovini i mogu se fokusirati na sport. Do tog zlata obitelj mi je plaćala putovanja i opremu. Čak 70% toga financiral­a je moja obitelj - objašnjava Gianni pa dodaje:

- Bio sam treći junior svijeta, ali nitko nije mogao garantirat­i da ću uspjeti. Streljaštv­o je skup sport. - Metak stoji dvije kune, a vi ih godišnje morati ispaliti bar 40.000. Meta stoji 45 kuna, a vrhunska puška 8000 eura, plus još putovanja. Može li se živjeti od nagrada s natjecanja? - Ma ne. S nagradama možete pokriti 2025% budžeta. Iznimka su Olimpijske igre. Od ovoga sporta možete živjeti ako na Igrama uzmete medalju, onda dolaze sponzori, državne stipendije... Da nisam osvojio zlato, bio bih i dalje konobar. Cernogoraz je napunio 38 godina, tek ulazi u najbolje godine karijere. - Karijera trapaša traje na vrhunskoj razini i do 25 godina. Najbolje godine u trapu su od 30 do 45. Eto, ja sam u Londonu osvojio zlato i ranije. Dokad ću se natjecati? Sigurno još dva olimpijska ciklusa. Bitka za Tokio 2021.? - Normu mogu uhvatiti sljedeće godine na Europskom prvenstvu u Osijeku ili na kolu Svjetskog kupa u Indiji. Koliko traje trening trapaša i koliko je teško nositi se s pritiskom? - Trening traje 6-7 sati dnevno. Zimi radimo u teretani. Puška ima četiri kilograma, dnevno je podigneš po 400 puta pa ti vidi - priča simpatični Istrijan pa dodaje:

NIŠTA OD ALKOHOLA

- S pritiskom se nekad jako teško nositi. Pokušao sam raditi sa sportskim psihologom, ali... Možda to nekome može pomoći, meni nije, jer psiholog nije znao streljaštv­o.

Vole li se natjecatel­ji opustiti uz čašicu rakije? - Ha, ha, ne. Alkohol nikako, uspori reflekse. OK, Tokio je kratkoročn­i cilj, a dugoročni planovi? - Planiram otvoriti streljačku akademiju u Istri, u svojem klubu. Brine me što je nakon Josipa Glasnovića i mene velika ‘rupa’. Talenata ima, ali Savez ne radi dovoljno po pitanju sponzora kaže naš zlatni olimpijac pa otkriva:

- Iz MORH-a su mi predočili jako zanimljivu ideju. Željeli bi da nakon karijere budem instruktor u vojsci. Dobra ideja, pa i nisam baš tako loš pucač, zar ne?

Giovanni Cernogoraz godinama je konobario u obiteljsko­m restoranu ‘Giovanni’, koji se nalazi u Novigradu Istarskom. Restoran je dobio ime po njegovu djedu, a naš zlatni trapist je bio miljenik gostiju

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia