24sata

Smrt je dio posla, ali kad je ima ovoliko, teško je...

- Piše: BOJANA MRVOŠ PAVIĆ

POTRESNE SNIMKE S ODJELA U DUBRAVI

EKSKLUZIVN­O

Jučer 13, prekjučer devet, dan prije toga sedam, osam, 13, 10, 9, 10, 9, 15..., nabraja broj mrtvih unatrag deset dana v.d. ravnatelja KB-a Dubrava Ivica Lukšić. U prosjeku im umre deset ljudi dnevno, s čim se liječnici, kaže, jako teško nose.

Podsjetimo, 24sata su objavila potresne snimke s intenzivno­g odjela u KB-u Dubrava. Pacijenti leže jedni do drugih priključen­i na respirator­e. Mnogi, nažalost, umru. Teško to pada i liječnicim­a i medicinski­m sestrama.

- Mi smo naučili da je smrt sastavni dio života i našeg posla, no kad vam se dogodi puno, ovoliko smrti svaki dan, to nas sve opterećuje, pogotovo mlade kolege, svi se neprestano preispituj­emo - kaže nam ravnatelj. Demantira neslužbene tvrdnje da je u Dubravi smrtnost na respirator­u 90 posto. Tvrdi da je ona 65 posto. - Ako je netko u terminalno­j fazi karcinoma, s metastazam­a, malo je vjerojatno da će preživjeti tešku upalu pluća. No primamo i takve pacijente - ističe dr. Lukšić. U Dubravi je u petak ujutro, doznajemo, slobodno bilo još samo pet od ukupno 85 respirator­a. Stanje je jako teško i ti neophodni uređaji u COVID bolnicu stižu na kapaljku. U Ministarst­vu

zdravstva se, ističe Lukšić, sad razmatra veća mobilizaci­ja respirator­a iz onih centara koji su manje opterećeni COVID bolesnicim­a. U Rijeci imaju ukupno 75 respirator­a, a u trenutku pisanja odgovora na njima je bilo 13 COVID pacijenata. Smrtnost im je na respirator­u 31,5 posto. Opća bolnica Dubrovnik odgovara da im je dosad umrlo 70,37 posto pacijenata na respirator­u. U Dubrovniku imaju 11 respirator­a za COVID bolesnike, a slobodna su još samo četiri. Velika smrtnost je i u Općoj bolnici Karlovac, gdje je od početka epidemije na respirator­u bilo 18 pacijenata, od kojih je preminulo njih 13.

 ??  ?? Reportera 24sata liječnici su proveli kroz odjel intenzivne njege u KB-u Dubrava. Na odjelu leže pacijenti na respirator­u.
Reportera 24sata liječnici su proveli kroz odjel intenzivne njege u KB-u Dubrava. Na odjelu leže pacijenti na respirator­u.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia