24sata

LJUBAVNITR­OKUTI NA RIJEČKOJ POZORNICI

PREMIJERA OPERE Zbog posebnih mjera redatelj ‘Cavallerij­e rusticane’ Dražen Siriščević morao je pribjeći dosad neviđenim kreativnim rješenjima

- Piše: PAULA BOBANOVIĆ

U riječkom HNK Ivana pl. Zajca u srijedu, 27. siječnja, premijerno će izvesti operu “Cavalleria rusticana” Pietra Mascagnija.

Dirigent je Paolo Bressan, a režiju potpisuje Dražen Siriščević.

- Riječka će pozornica postati poprište mediterans­kih strasti što ih donosi jedna od najljepših veristički­h opera, glazbena drama u kojoj zapletenos­t u ljubavne trokute, naglašena emotivnost, međusobni sukobi te izmjenjiva­nje izvanjske radnje s unutrašnji­m stanjima likova stvara napetu, istodobno dirljivu i na kraju potresnu priču, bez trenutka predaha poručuju iz kazališta.

GLAZBENA RASKOŠ

A da bi uopće postavili operu na pozornicu, zbog epidemiolo­ških mjera morali su pribjeći i kreativnim rješenjima. Tako će tijekom izvedbi opere zbor pjevati u dvorani za probe, posve izvan prostora pozornice i gledališta, a zvuk će se prenositi u dvoranu. Gledatelji će ovu operu moći doživjeti u njezinoj punoj glazbenoj raskoši, a opet uz strogo pridržavan­je svih mjera.

- Nismo mogli samo vjerno i uzorno slijediti autore, a oglušiti se pritom ili zatvoriti oči pred vremenom koje trenutno živimo. U ovim ograničava­jućim, ali i izazovnim okolnostim­a, veličanstv­enu glazbenu sliku opere nismo željeli izgubiti. Svim nedaćama usprkos, nastojali smo je odlučno i hrabro sačuvati. Čut će se tako na sceni ‘udaljeni’ glasovi zbora riječke opere ozvučeni u izdvojenom prostoru, a na pozornici vidjeti samo siluete onih koji ne pjevaju, bez riječi i glasa svjedočeći drami u kojoj se zatočeni svi nalazimo rekao je redatelj opere Dražen Siriščević, dodajući kako je izostankom zbora sa scene u potpunosti oslobođen i otvoren dramski prostor samo i jedino za soliste opere, uz dva glumca.

BEZ FIGE U DŽEPU

O “Cavallerij­i rusticani” i svojoj ulozi, za čiju je interpreta­ciju ranije bila nagrađena i prestižnom “Milkom Trninom”, Kristina Kolar kaže:

- Meni je jedna od omiljenih opera koju živim od prvog do posljednje­g takta! Takve se uloge ne mogu igrati ‘pod kontrolom’, ili što bi rekli ‘s figom u džepu’. Ili daješ sve ili ništa, tako da ne znam gdje završava Kristina, a Santuzza počinje.

 ??  ?? Uz Kristinu Kolar nastupaju Domagoj Dorotić kao Turridu i
Robert Kolar kao Alfio
Uz Kristinu Kolar nastupaju Domagoj Dorotić kao Turridu i Robert Kolar kao Alfio

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia