24sata

LUKA I MARIO UGUSˇILI SU SE PRED ZORU

Dvojica prijatelja spavali su u vikendici nakon slavlja. Kuća je planula. Pokušali su se spasiti i pobjeći van

- Piše: ŽELJKO RUKAVINA

To su moj sin i njegov prijatelj, jedva je izustio otac jednog od dva mladića koji su živote izgubili u požaru vikendice u bjelovarsk­om prigradsko­m naselju Purićani.

Očajnog i od boli shrvanog oca zatekli smo naslonjeno­g na automobil nedaleko od vikendice dok je u nevjerici promatrao kako policija na mjestu tragedije radi očevid.

Uz oca jednog od stradalih mladića, koji je klonuo na krovu vozila, na mjestu tragedije zatekli smo i dva muškarca. Jednom od njih bilo je manje od 30 godina, a gledajući na zgarište samo je bolno jecao dok su mu suze natapale lice. Stariji muškarac koji je bio s njim tješio je oca stradalog mladića i zamolio nas da se udaljimo.

U vikendici se, kako neslužbeno doznajemo, okupilo manje društvo i slavila se momačka, na kojoj su bili Mario P. i Luka M. Nakon što su ostali otišli kućama, dvojica nerazdvojn­ih prijatelja, čije su obitelji povezane kumstvom, ostali su prespavati. Mario i Luka su radili u istoj bjelovarsk­oj tvrtki. Neslužbeno se može čuti kako se jedan od smrtno stradalih mladića mijenjao za smjenu kako bi mogao doći na feštu.

TIJELA NAĐENA NA PODU

Tijekom noći je izbio požar. Jedna verzija priče koja kruži jest da je vatra na katu vikendice izbila zbog žara. Navodno su se mladići probudili i pokušali pobjeći pred stihijom, jedinim putem koji je vodio u sigurnost - stepenicam­a koje su imale željeznu konstrukci­ju. Njihova tijela nađena su na podu. Uzrok požara, kao i što je krenulo po zlu da mladići nisu uspjeli pobjeći, nego su se vjerojatno ugušili, trebali bi rasvijetli­ti istraga i vještačenj­e u kojem sudjeluju i stručnjaci Centra za kriminalis­tička vještačenj­a “Ivan Vučetić” iz Zagreba, a koji su u Bjelovar stigli u nedjelju poslijepod­ne. Zamjenica županijsko­g državnog odvjetnika, Larisa Kerekeš, koja je vodila očevid, rekla nam je kratko kako će se u ponedjelja­k znati više detalja o tragediji koja je Bjelovar zavila u crno, jer je pred istražitel­jima golemi posao. Vatrogasci su dojavu o požaru u vikendici dobili u nedjelju u 5.13 sati preko Centra 112, a kad su stigli na mjesto tragedije, požar je već bio u razbuktalo­j fazi.

- Ubrzo smo ugasili vatru. Kad smo ušli u objekt, našli smo na naše zaprepašte­nje dva mrtva tijela - rekao je Davor Đalog, zapovjedni­k Javne vatrogasne postrojbe Bjelovar. Nakon što su ugasili buktinju vatrogasci su još neko vrijeme ostali u blizini kako se vatra zbog vjetra ne bi ponovno rasplamsal­a.

- U subotu prije ponoći prolazila sam pokraj te vikendice i vidjela parkirana četiri ili pet automobila, a iz dvorišta se čula glazba. Radilo se o nekoj veselici grupe mladića. Nisam obraćala previše pozornosti te sam produžila do svoje kuće nekih 800 metara dalje - rekla nam je žena koja je željela ostati anonimna. Prvi susjedi do vikendice nisu bili u kući, dok je susjed s druge strane vidno uznemiren i potresen samo rekao kako ne može ništa govoriti. Luka M. je bio poznati bjelovarsk­i kuglač, koji je prije tri godine bio i državni viceprvak.Darko Balaško, trener Kuglačkog kluba Bjelovar, za koji je igrao Luka, rekao nam je da se radilo o sjajnome mladom čovjeku pred kojim je bila i reprezenta­tivna kuglačka karijera, jer je nastupao i za juniorsku reprezenta­ciju. Za Lukina prijatelja Marija nam je rekao da se o njemu, kao i o Luki, govorilo samo biranim riječima. U objavi na društvenim mrežama kuglački klub za Luku navodi da je bio “dijete kluba, sportaš, čovjek, iskren, prijatelj, brat...”. - Naše dijete, koje je od devete godine u našem klubu. Luka je sve svoje uspjehe ostvario braneći boje našega kluba. Nekoliko medalja na državnim prvenstvim­a, reprezenta­tivac Hrvatske, ali ponajprije ljudina od čovjeka koji nije imao neprijatel­ja i kojeg su svi obožavali. Ovo je nenadoknad­iv gubitak za njegove roditelje i sestru, ali i za naš mali kolektiv u kojem je Luka ostavio neizbrisiv trag i dao veliki doprinos svim uspjesima kluba. Hvala Ti za sve. Falit ćeš nam naš Lukice, previše.

POSLJEDNJI POZDRAVI I SUĆUT

Neka ti je laka hrvatska zemlja i vječna slava. Počivao u miru Božjem - stoji u objavi.

Od Luke i Marija, za koje svi kažu da su bili kao braća, porukama se opraštaju brojni prijatelji i poznanici. “Ekipa je bila kao braća, moćna i snažna. Zlo nikad ne spava, a život nije pravedan. Dečki počivajte u miru... Iskrena sućut obiteljima”, “Koja tuga. Sućut obitelji i neka im Bog da snage da izdrže. Luka i Mario, počivajte u miru”, “Dečki, počivali u miru Božjem. Čuvali vas anđeli nebeski”.

U subotu se slavila momačka, a Luka i Mario su odlučili prespavati

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? VATROGASCE DOČEKALA BUKTINJA
ZAPREPAŠTE­NI Požar je bio u razbuktalo­j fazi kad su vatrogasci stigli na teren. Ubrzo su ugasili vatru i u vikendici pronašli dva mrtva tijela.
VATROGASCE DOČEKALA BUKTINJA ZAPREPAŠTE­NI Požar je bio u razbuktalo­j fazi kad su vatrogasci stigli na teren. Ubrzo su ugasili vatru i u vikendici pronašli dva mrtva tijela.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia