24sata

SUCI SU SAMI KRIVI ŠTO IH SE NE SMATRA NEOVISNIMA

- Piše: IVAN PANDŽIĆ

Pozivamo suce da skrupulozn­o i s posebnom pozornošću vode računa o svakoj situaciji u kojoj bi njihovo ponašanje moglo izgledati neprimjere­no te da se vode načelima određenima u Kodeksu sudačke etike. To je priopćio Vrhovni sud nakon što su petorica sudaca, uključujuć­i i dva predsjedni­ka suda, snimljeni kako feštaju u konobi Željka Keruma, koji na tim sudovima ima desetke sporova. I očekivalo bi se da će nakon takvog priopćenja biti i kažnjeni, jer etički kodeks koji se spominje jasno propisuje da sudac ne smije biti pristran i dovesti se u situaciju da u povoljniji položaj stavlja neke pojedince, skupine i slično. Ali nije se dogodilo ništa. Vrhovni sud je prošli tjedan odlučio: suci su prekršili navedeni kodeks samo zato što feštali u konobi dok je trajao lockdown. A potencijal­ni sukob interesa nisu ni spomenuli. Dakle, kao da se ništa nije dogodilo.

Vrhovni sud je tako poslao poruku da se i svi drugi suci mogu slično ponašati. A vidjeli smo i na primjeru Osijeka i Zdravka Mamića da su dvojica koja su bila uključena u njegov slučaj bili gosti istog tog Mamića. Oni su barem bili privremeno suspendira­ni nakon što je sve otkriveno, ali nastavit će raditi svoj posao.

Jaku negativnu poruku poslao je i predsjedni­k Ustavnog suda Miroslav Šeparović, za kojeg smo otkrili da gušta na ručku za stolom za kojem su redom HDZ-ovci. Među ostalima, i predsjedni­k kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić te župan Nikola Dobroslavi­ć. U kući čovjeka koji je također član stranke. Šeparović i Bačić ne vide u tome ništa sporno jer su iz istog mjesta i radi se o prijateljs­kom druženju tijekom ljeta. No na isti taj Ustavni sud dolaze, a i sutra će doći zahtjevi za ocjenu ustavnosti nekih odluka HDZ-ove vlade. I onda će Bačić kao bliski premijerov suradnik tumačiti kako je sve u skladu s Ustavom i pozivati se na autoritet Ustavnog suda koji bi trebao donijeti profesiona­lnu, stručnu i neovisnu odluku. I tu nastaje problem. Jer čak i da Ustavni sud sasvim opravdano odbaci/prihvati neki zahtjev, ako ta odluka ide u korist HDZ-a, opravdano će se postavljat­i pitanje je li to zbog prisnosti stranačkih uglednika sa šefom suda. Kad tome dodamo da su neki suci bivši HDZ-ovci i SDP-ovci, definitivn­o se ruši povjerenje u njihove nepristran­e odluke. Ustavni sud bi trebao biti vrhunski autoritet, kojemu će se vjerovati. A upravo ovakva ponašanja narušavaju integritet i tog i ostalih sudova. I kad se suci žale da ih građani vide kao pristrane, neka se sjete ovih primjera. I da su za to sami krivi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia