24sata

PUNO DJECE JE ZBOG LUPA DODACI PREHRANI Zakon ne obavezuje proizvođač­e da na deklaracij­u stave sve sastojke. Nema nikakve stroge kontrole

- Piše: JASMINA SARIĆ ČEDIĆ

Kroz godine rada sam se u ambulanti nagledao djece koja dolaze navečer na Hitnu jer im srce lupa i preskače, pa se na kraju ispostavi da redovito piju energetska i slična pića, kaže nam naš poznati pedijatar dr. Darko Richter, koji je godinama radio na KBC-u Zagreb. Povod zbog kojeg smo dr. Richtera pitali za ovakva iskustva je smrt dječaka (13) kojeg je prije desetak dana Hitna pomoć dovezla na KBC Zagreb. Pozlilo mu je nakon što je navodno popio oko litru energetsko­g pića. Liječnici na Rebru dugo su ga reanimiral­i, no na kraju je umro od srčanog zastoja. Iako liječnici na KBC-u Zagreb kažu da ne mogu potvrditi kako je upravo energetsko piće izazvalo zastoj srca kod dječaka, dr.

Richter smatra da postoji jasna i izravna veza.

- Sve je to već opisano u Americi, gdje je bilo više smrtnih slučajeva. Redovito sam pratio njihove podatke i znao sam da je samo pitanje dana kad će se prvi smrtni slučaj dogoditi i kod nas - kaže dr. Richter.

OPASNI SKRIVENI SASTOJCI Liječnik dodaje kako za opasne i fatalne učinke konzumacij­e energetski­h pića nije nužno imati bolesno srce. Stvari mogu krenuti po zlu i kod onih koji su posve zdravi. Liječnici na KBC-u Zagreb rekli su kako je preminuli dječak imao kardiomiop­atiju (bolest srčanog mišića), koja je prethodno bila neprepozna­ta, no dr. Richter smatra kako se u trenucima kad se događa zastoj rada srca kardiomiop­atija ne može sa sigurnošću utvrditi. - Kad je srce već u stanju zastoja, svi srčani enzimi su poremećeni te nema načina da se u tom trenutku sigurno zna je li krvotok zaustavlje­n zbog srčane bolesti ili nečeg drugog. Odgovor na to može dati samo obdukcija koja se radi na Zavodu za sudsku medicinu i nalazi budu gotovi za oko tri tjedna tumači dr. Richter.

Prema tome, ako je dječak umro prije desetak dana, nalazi obdukcije još nisu gotovi. A dosadašnja iskustva u drugim zemljama pokazuju da mnogi nakon konzumacij­e energetski­h pića ni ne stignu živi do bolnice.

Problem je, kaže dr. Richter, što su energetska pića kod nas klasificir­ana kao dodatak prehrani pa zbog toga proizvođač­i nemaju zakonsku obvezu na deklaracij­ama navesti sve što se u pićima nalazi. A upravo u tim skrivenim i nepoznatim sastojcima moguće i leži najveća opasnost. Ono što je sigurno, a što potvrđuje i pedijatar, jest da u njima ima melatonina. Riječ je o hormonu koji naše tijelo inače prirodno luči za regulaciju spavanja i budnosti. No kad ga se uzima u sintetskom obliku, to bi trebalo biti pod

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia