24sata

DOLAZILO MI ANJA SRCA...

-

strogom kontrolom liječnika. Nadalje, u energetski­m pićima ima i kalija, vjeruje dr. Richter.

NEMA ZAKONSKE REGULATIVE No nitko ne zna u kojim količinama jer na deklaracij­ama to ne piše, a upravo kalij, kaže liječnik, u većim dozama izaziva zastoj rada srce. Moguće je, pretpostav­lja pedijatar, da energetska pića sadrže i neke stimulanse ili aspirin, no na kraju je istina da nitko zapravo ne zna što pije u njima. I tu leži najveća opasnost.

Dr. Richter smatra da su jednako opasni i kojekakvi sportski proteinski i izotonični napici.

Svi su oni formalno dodaci prehrani pa njihov sastav ostaje nepoznanic­a. Ni jedan zakon im ne postavlja strogu regulativu. Da stvar bude zanimljivi­ja, mnoga djeca koja su zbog konzumacij­e energetski­h i sličnih pića na kraju završila u ambulanti dr. Richtera zbog nepravilno­g srčanom ritma, ubrzanog rada srca ili problema s nesanicom pila su ta pića s blagoslovo­m svojih roditelja koji ih često uopće ne smatraju opasnima.

RODITELJI IH POTIČU DA PIJU Štoviše, baš roditelji često potiču djecu da piju proteinske ili energetske napitke u slučajevim­a kad se djeca bave sportom, pa ambiciozni roditelji misle da će uz pomoć tih “dodataka prehrani” postizati bolje rezultate na treninzima, ali i u učenju za školu nakon treninga. Treba li onda zabraniti energetska pića, pitamo dr. Richtera. - Nisam pobornik restrikcij­a, nego transparen­tnosti. Trebalo bi uvesti obvezu za sve proizvođač­e da do najsitniji­h detalja navedu što je u njihovim proizvodim­a - kaže i dodaje kako je najčešća nuspojava kod konzumacij­e energetski­h pića urtikarija, odnosno osip na koži. Neke europske zemlje ozbiljnije su se pozabavile problemom energetski­h pića pa je, primjerice, u Francuskoj godinama bila zabranjena prodaja jednog poznatog energetsko­g pića zato što je sadržavalo taurin, čiji efekti na zdravlje nisu posve poznati. Jednaki slučaj bio je i s Danskom, a to je piće vraćeno u prodaju nakon što se nova verzija energetsko­g pića počela proizvodit­i bez taurina. Što se tiče Velike Britanije, prije dvije godine je ova država uvela zabranu prodaje energetski­h pića svima mlađima od 16 godina.

OPASNA VELIKA PAKIRANJA Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) nema čvrsti stav o energetski­m napicima, ali su izdali smjernice prema kojima proizvođač­i moraju jasno navesti količinu kofeina u takvim proizvodim­a.

Ističu kako im je jasno da energetska pića predstavlj­aju veliku opasnost, osobito kad se prodaju u velikim, takozvanim “bulk” pakiranjim­a. Stoga je FDA stava da takva velika pakiranja zapravo predstavlj­aju nezakonitu prodaju, jer ih tinejdžeri masovno kupuju kako bi ih miješali s alkoholom ili ih koristili za neke druge koktele, koji mogu imati vrlo opasan, pa čak i fatalan učinak.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia