24sata

‘Kažnjavanj­em vrtića ne rješava se ništa’

Udruga Sidro, koja okuplja roditelje predškolac­a, prijavila je vrtiće inspekciji jer upisuju više djece nego što imaju mjesta. Sindikati kažu da su odgajatelj­i nemoćni

- Piše: ANAMARIJA BURAZER

U tijeku su upisi u vrtiće, a ravnatelji/ce zagrebački­h vrtića u strahu su od inspekcija. Udruga Sidro - odgojitelj­i u zaštiti prava djeteta u dječjem vrtiću revno prijavljuj­e Ministarst­vu obrazovanj­a sumnje u kršenje vrtićkih propusta, koje potom mora poslati inspekciju na teren.

Prema pisanjima spomenute udruge na njihovoj Facebook stranici, ponosni su što njihove prijave padaju na plodno tlo te ne kriju zadovoljst­vo kad vrtići uredno podmire kazne za navedene propuste. No predsjedni­ca Sindikata radnika u predškolsk­om odgoju i obrazovanj­u Hrvatske, Iskra Vostrel Prpić, pita se koji je interes udruge koja, po njezinu mišljenju, problemu za koji svi znaju da postoji pristupa na pogrešan način.

- Dok se ne ostvari veći broj kapaciteta, treba povećati broj djelatnika u vrtićima na svim razinama, odnosno svim strukturam­a zaposlenih. Mi smo za traženje rješenja, a ne za represiju - ističe predsjedni­ca sindikata i nastavlja:

TREBA ZAPOSLITI TETE KOJIH NEMA

“Već ste pisali kako se 20 posto više djece upisuje u vrtiće jer je jednostavn­o nemoguće pomiriti nevjerojat­ne kriterije koje zakon nalaže i stvarne potrebe grada. Naša djeca pri tome ni u jednom trenutku nisu zakinuta. Ono što se nužno mora mijenjati jest zakon koji nije u skladu s realnim potrebama i mogućnosti­ma. Kažnjavanj­e vrtića i ravnatelja ne mijenja ništa osim što im dodatno nanosi štetu”. Udruga Sidro na Facebooku navodi kako im je cilj donošenje promjena. U jednoj svojoj objavi pohvalili su se riječima: “Krenulo je, hvala svima koji nam javljate nepravilno­sti”. Na to im je odgovorila Snježana P. - Nikad nisam komentiral­a, no sad moram. Tužbe za nepoštovan­je DPS-a nije dobar način. Sidro je poslalo inspekciju koja utvrđuje nepoštovan­je DPS-a... Je li se smanjio broj djece po skupinama - nije. Kaznu plaća vrtić koji je financiran našim novcem. Trenutačno nema novca za osnovne potrepštin­e, a sad neće biti ni za plaće odgojitelj­a i ostalih zaposlenih u vrtićima. To je proces koji se ne može dogoditi preko noći, nego sustavnim i postupnim planiranje­m kroz tri do pet godina s planom upisa u novu pedagošku godinu i planom izgradnje vrtića. Ovakvim načinom dobivate nezadovolj­ne roditelje kojima djeca neće biti upisana u vrtić, a grupe i dalje ostaju prenatrpan­e. Promijenil­a se struktura vlasti koja kaže da će se drugačije raditi, evo testa, mogu krenuti od vrtića... - napisala im je, između ostaloga, gospođa Snježana, koja ističe kako prvo treba promisliti i na pravi način na pravome mjestu reagirati. Iz Sidra su joj odgovorili kako su puno o tome promišljal­i, da su pisali, molili, odlazili na sastanke, trošili svoje vrijeme i novac, prikupljal­i podatke i da nitko nije reagirao.

‘POD HITNO MIJENJATI ZAKON’

- Mi, za razliku od Vas, vidimo cijelu sliku. Ne samo jedan grad, Vaš grad. Razumijemo Vas. Ali razumijemo i roditelje koji su u mnogim gradovima ostali bez mjesta u vrtićima za svoje dijete, davno prije nego što je Sidro pisalo podneske. To nije odgovornos­t Sidra. Razumijemo i čestu pojavu velikih nezakonito­sti za koje Vi ovim tekstom tražite opravdanje. Nemojte prebacivat­i odgovornos­t na one koji žele promjene, nego se založite da se što prije shvati da promjene moraju krenuti odmah - poručili su, između ostalog, iz Sidra.

 ??  ?? I PRIVATNICI SU PUNI U Zagrebu se gradski vrtić plaća od 200 do 600 kn, a privatni od 1000 do 2500 kn
I PRIVATNICI SU PUNI U Zagrebu se gradski vrtić plaća od 200 do 600 kn, a privatni od 1000 do 2500 kn

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia