24sata

Strije tjeraju riba i kelj te ulja na bazi kolagena

Mogu se spriječiti u ranoj fazi nastanka, dok su još u obliku ‘crvenih linija’. No kad se već pojave, nije ih moguće posve ukloniti, smatra dr. med. Jelena Jakić SREDSTVA ZA NJEGU NANOSE SE NA SUHU KOŽU NAKON TUŠIRANJA savjetuje dr. Jelena Jakić

- Piše: ŽELJKA KRMPOTIĆ

Manje ili veće linije na koži isprva djeluju zastrašuju­će jer su ljubičasti­h i crvenih nijansi, no ubrzo postanu bijele i trajno prisutne. I dok je koža pojedinih žena prošarana strijama na svim mogućim područjima, druge uopće nemaju tih problema.

- Strije su zapravo mali ožiljci unutar kože. Konkretnij­e, riječ je o pukotinama unutar potkožja. Nastaju ako se koža rastegne u vrlo kratkom vremenu jer tad ne može proizvesti dovoljno kolagena i elastina. Zato se tkiva raspadaju. Najčešće se pojavljuju kod adolescena­ta i oko 70 posto djevojaka ima strije tijekom rasta i puberteta, a isti problem ima i oko 40 posto mladića - pojašnjava dermatolog­inja dr. med. Jelena Jakić iz Poliklinik­e Jakić.

Ističe kako je riječ o genetski uvjetovani­m promjenama koje se upravo iz tog razloga mogu predvidjet­i pa je djecu moguće unaprijed pripremiti kako bi to razdoblje prošli sa što manje ožiljaka.

NA POJAVU UTJEČE I GENETIKA

- Ako je mama imala problema sa strijama i uočava da joj je dijete slično, najbolje je posavjetov­ati se u ljekarni i kupiti ulja ili mlijeka koja ojačavaju kolagen ili pripravke namijenjen­e upravo takvoj koži. Naime, ovisno o tome koliko je snažan kolagen dijete naslijedil­o, o tome će ovisiti pojava strija u periodu ubrzanog rasta i razvoja. Nekad smo na raspolagan­ju imali samo ovlaživače kože u obliku ulja, dok su danas farmaceuti ponudili široku paletu proizvoda - pojasnila je dr. Jakić.

Ti se pripravci trebaju svakodnevn­o nanositi na suhu kožu, najbolje nakon tuširanja, nastavlja dr. Jakić dodajući kako se mnogi roditelji uplaše kad se na nježnoj dječjoj koži pojave crvene i ljubičaste prugice strahujući kako je riječ o bolesti ili nekom ozbiljnije­m stanju.

Od pojave prvih crvenih tragova do konačnog formiranja strije proći će šest mjeseci i u tom se razdoblju može utjecati na vidljivost ožiljka.

- Ako se liječe kremama i drugim preparatim­a u ranoj fazi nastanka, moguće je postići to da strije postanu nevidljive ili jedva uočljive kasnije u životu. No kad se već pojave, strije je nemoguće posve ukloniti jer u koži zauvijek ostaje ta pukotina pokrivena površinski­m slojem kože i nemoguće je nadoknadit­i taj gubitak - ističe dr. Jakić.

DOJKE, BOKOVI I TRBUH

Osim u pubertetu, tijelo se ubrzano mijenja i tijekom trudnoće. Tako će, bez obzira na genetiku, mnoge žene primijetit­i promjene na koži, osobito u poodmakloj trudnoći.

- Na isti način kao i u pubertetu, kožu treba pripremiti prije trudnoće kako ne bi nastala oštećenja. Dakle, svakodnevn­o mazanje uljima ili losionima na bazi kolagena. Razlog je jednostava­n. Zbog naglog porasta težine koža ne može proizvesti dovoljno kolagena i pod naporom puca jer se ne može dovoljno brzo rastegnuti. Najčešće nastaju na dojkama, bokovima i trbuhu jer su to naše slabe točke na kojima se najbrže vide promjene - kaže naša sugovornic­a. Pojašnjava da isto vrijedi i kod naglog dobivanja na težini u bilo kojoj životnoj fazi. Iako su prisutne i manje vidljive kod ljudi s viškom kilograma, gubitkom masnih naslaga strije će postati vidljivije i izraženije.

IZVOR KOLAGENA U HRANI

Uz to, pojedini lijekovi koji utječu na proizvodnj­u kolagena u tijelu također mogu izazvati pojavu strija, kao i hormonalne bolesti kod kojih nadbubrežn­a žlijezda pretjerano luči hormone, što vodi do pojave strija. Također, i kontracepc­ijske pilule mogu pospješiti njihov nastanak.

Kolagen je zapravo bjelančevi­na sastavljen­a od aminokisel­ina, a nakon dvadesete godine tijelo ga sve manje stvara pa će prehrana koja potiče njegovu proizvodnj­u svakako pomoći. Postoji više izvora kolagena, a stručnjaci kažu kako najbolju apsorpciju ima riblji kolagen, osobito onaj iz lososa. Goveđe meso također pruža izvor aminokisel­ina koje potiču nastanak kolagena, kao i cinka koji ubrzava njegovu izgradnju. Prirodni kolagen nalazi se i u vezivnom tkivu pilećeg mesa, kao i u zelenom lisnatom povrću koje, osim gradivnih tvari, nudi široku paletu vitamina i antioksida­nsa, čija je zadaća neutralizi­rati slobodne radikale koji utječu na starenje. Uz jaja i soju, na listi poželjnih namirnica su i avokado, chia sjemenke te bobičasto voće.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia