24sata

Zahvati će strije ublažiti, a treba ih štititi od sunca

-

Strije su isključivo estetski problem i ni na koji način ne utječu na opće zdravlje ni zdravlje kože. Činjenica je da ne postoje potpuno učinkovita sredstva za njihovo uklanjanje. Dakle, ne postoji krema ni zahvat koji mogu jamčiti da se strija uopće neće vidjeti ili da se nikad više neće pojaviti.

- No ima puno tretmana koji mogu ublažiti posljedice oštećenja i estetski postići značajne promjene. Koristimo metode kao što su microneedl­ing, gdje uz pomoć aparata s iglicama probadamo kožu i ubrizgavam­o kolagen. Na raspolagan­ju nam je i stimulacij­a radiofrekv­encijom te laserima. Ipak, moram istaknuti da je riječ o kontinuira­nom radu i kombinacij­i više metoda te samo uporni i motivirani mogu čestim dolascima na tretmane postići zadovoljav­ajuće rezultate - istaknula je dr. Jakić.

Uz to, unatoč tretmanima, nema jamstva da neće nastati nove strije. Stoga koža sklona strijama zahtijeva stalnu njegu, a pritom je postojeće strije nužno dobro štititi od sunca.

- Taj dio kože je vrlo osjetljiv i nema pigmenta. To možete primijetit­i na ljudima koji već imaju strije, pa kad im koža zbog sunčanja potamni, strije su još vidljive jer ostaju bijele. One nemaju pigmenta i zato je važno zaštititi te dijelove kože kremama ili losionima s visokim zaštitnim faktorom te ih prekriti odjećom kako ne bi bile izložene suncu - kaže dr. Jakić. Ističe kako se na pojavu strija u malom omjeru može utjecati i odgovaraju­ćom prehranom u kombinacij­i s preparatim­a za oralni unos.

- Postoje kolageni koji se piju u tekućem obliku ili u kapsulama i djeluju kao stimulator­i koji pobuđuju fibroblast­e i motiviraju ih da izrađuju novi kolagen i to nije loše konzumirat­i. Što se hrane tiče, bilo bi idealno da se bazira na namirnicam­a bogatima kolagenom. Na njegovu proizvodnj­u utječe i prevelik unos šećera, pušenje, kao i pretjerano izlaganje suncu - rekla je dr. Jakić.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia